hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóbotrány: a banktitoknak hét élete van

  • HVG

Otmar Hasler miniszterelnök szerint az ellenőrzés rendszerén van még javítanivaló, bár ő úgy véli, már eddig is sokat tettek. A nemzetközi nyomásnak ellenállva Liechtenstein kitart a gazdasága és jóléte alapját jelentő banktitok mellett.

A banktitoknak hét élete van! - a mondás a svájci bankszövetség elnökétől, Pierre Mirabaud-tól származik, ám magukévá tették Liechtensteinben is a Németországban kirobbant adócsalási botrány nyomán. A pénzügyi szolgáltatásainak köszönhetően virágzó, 35 ezer lakosú, 160 négyzetkilométernyi területű, Ausztria és Svájc közé ékelődő országocska vezetői és lakói teljes összhangban kifelé mutogatnak: szerintük a túl szigorú német adórendszer az oka annak, hogy sokan a hercegségben helyezik el a pénzüket.

Az immár Svédországtól Nagy-Britannián keresztül az Egyesült Államokig a világ minden tájáról érkező támadásokra reagálva Otmar Hasler miniszterelnök annyit ismert el, hogy az ellenőrzés rendszerén van még javítanivaló, bár ő úgy véli, már eddig is sokat tettek. Az ezredforduló óta Liechtenstein pénzügyi ellenőrző szervezetet állított fel, megerősítette a bankfelügyeletet, jogsegély-szolgálati megállapodást kötött az USA-val, csatlakozott több terrorizmusellenes intézkedéshez. Elfogadta az EU első és második pénzmosás elleni irányelvét, 2005-ben vagyon-képviseleti törvényt alkotott, és most csalásellenes egyezményről tárgyal Brüsszellel.

A Liechteinsteinről szóló cikket a hvg.hu oldalon olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink