hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

EU: a liechtensteini botrány miatt szigorítnának

  • BruxInfo

Az Európai Bizottság júniusban elkészülő jelentésében ismerteti majd szándékát, hogy szükségesnek látja-e a banki megtakarításokból származó jövedelmek megadóztatására vonatkozó irányelv módosítását – közölte a pénzügyminiszteri ülést követően Kovács László adóügyi biztos.

Az APEH is érdeklődik a lista iránt
Az [origo] internetes portál szerint az APEH is megkereste a német adóhatóságot az adóelkerülés érdekében liechtensteini bankokba mentett vagyonok ügyében. Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője ugyanakkor az interentes portálnak azt mondta, hogy még ha le is bukna egy magyar adócsaló, a hatályos törvények miatt egyáltalán nem biztos, hogy be tudnák rajta hajtani az eltitkolt pénzt. A banktitoknak minősülő adatokhoz ugyanis illegálisan jutott hozzá a német titkosszolgálat, ami mögé elbújhatnak a lefülelt adócsalók.
A leichtensteini adóelkerülési botrány járulékos hatásaként elképzelhető, hogy az Európai Bizottság legkorábban idén júniusban kezdeményezni fogja az úgynevezett megtakarítási adóról szóló uniós irányelv módosítását – értesült a BruxInfo a pénzügyminiszteri tanács ülését követően. A téma megvitatását Peer Steinbrück német pénzügyminiszter kezdeményezte, a 2005. július 1-jén hatályba lépett jogszabály további szigorítását szorgalmazva a német állampolgárok liechtensteini bankokban tartott titkos számlái miatt kirobbant botrány kapcsán. A megtakarítási adóról szóló irányelv értelmében a tagállamok adóhatóságainak tájékoztatniuk kell egymást a másik állampolgárainak náluk nyitott bankbetétjei után fizetett kamatokról, hogy ezek ne bújjanak ki az adófizetés kötelezettsége alól.

Három uniós tagállam – Ausztria, Belgium és Luxemburg – azonban az ottani banktitokra vonatkozó törvények miatt információcsere helyett mindaddig forrásadót vethet ki külföldiek náluk lévő betéteiből származó megtakarításokra, amíg az EU-nak nem sikerült hasonló rendszer alkalmazására rávenni Svájcot, Monacót, Andorrát, Liechtensteint és más adóparadicsomokat. Az eddig megkötött megállapodásoknak köszönhetően a direktíva jelenleg a 27 EU-tagállam mellett 5 Unión kívüli európai országra és 10 adóparadicsomként működő egykori brit és holland gyarmatra terjed ki.

Kovács László szerint az Európai Bizottság egyrészt a rendelkezések földrajzi kiterjesztését szeretné elérni - a Bizottság jelenleg is tárgyal erről Hongkonggal, Makaóval és Szingapúrral -, a másik pedig tartalmi oldalon erősítené a jogszabályt, hogy a bankbetéteken túl a részvényekből, a kötvényekből és a befektetési alapokból származó jövedelmekre is kiterjesztené az adózási kötelezettséget.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mobiltelefonkészülék-vásárlási keret II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Borravaló a pénztárban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink