hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A svédek is nyomoznak, a dánok nem kérnek a lopott banki adatokból

  • MTI

A svéd adóhatóságok nyomozást indítottak száz svéd állampolgár ellen, akik a gyanú szerint liechtensteini bankszámlák közbeiktatásával követtek el adócsalást. Dánia viszont bírálta a módszert, a dán adóügyi miniszter kijelentette: nem kérnek a lopott adatokból.

Mats Sjöstrandnak, az adóhivatal vezetőjének keddi bejelentése szerint gyanúsításuk nem a német szövetségi hírszerzés birtokába került anyagokon alapszik, hanem "egy másik (érintett) országgal való együttműködésen". Sjöstrand nem kívánta megnevezni az illető országot. Csak annyit mondott, hogy ahhoz a kilenc államból álló körhöz tartozik, amely az OECD keretein belül folytat együttműködést Liechtensteinnel az adócsalások felderítésére. Az említett együttműködésben Svédország mellett Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Kanada, az Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland vesz részt. 

A svéd adóhivatal vezetője közölte továbbá, hogy külföldi ügyekkel foglalkozó szakértőiket "természetesen nagyon érdekli a német szövetségi hírszerzés (BND) kezében lévő anyag is". Svédország számára nem okoz gondot, hogy a BND által nemrég ötmillió euróért megvásárolt liechtensteini számlaadatok adatlopásból származnak. "Ezt a tömeges adócsalást semmiképp sem hagyhatjuk figyelmen kívül" – mondta. 

Sjöstrand egyébként legkevesebb évi 46 milliárd svéd koronára (ötmilliárd euróra) becsülte azokat a károkat, amelyeket az adózás elől külföldre menekített jövedelmek miatt szenved el a stockholmi államkassza.

Dánia nem kér a lopott banki adatokból 

A dán kormány ezzel szemben közvetve bírálta a német hatóságok módszerét, amellyel illegális úton szerzett banki adatok révén jutottak adócsaló állampolgárok nyomára. Kristian Jensen adóügyi miniszter kedden a Borsen című üzleti lapnak nyilatkozva kijelentette: "Nem áll szándékunkban lopott adatokat felhasználni. És nem is fizetünk lopott adatokért." 

Azzal kapcsolatban, hogy a német hírszerzés (BND) ötmillió eurót fizetett egy informátornak az általa felkínált adatokért, a dán miniszter elmondta: erkölcsi problémát lát abban, ha megjutalmaznak egy bűnözőt az általa lopott információkért. "Nincs ínyemre ez a magasztos orgazdaság. Etikai szempontból ez nem megfelelő módszer a korrekt adófizetés biztosítására" - fogalmazott Jensen. 

A dán adóhivatal képviselője közölte: ha Németországból megkeresés érkezik Dániához adócsalás tárgyában, a hatóság állásfoglalást fog kiadni a további tennivalókról.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

9 személyes céges autó

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Követelés vásárlása és elengedés

Pölöskei Pálné

adószakértő

De minimis támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink