hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Miskolc a jövőben sem mondhat le az ingatlanadóról

  • MTI

Miskolc 2006-ban 1,4 milliárd forintot szedett be építményadóból, vélhetően erről az adóról nem mondhat le a jövőben sem - nyilatkozta az Észak-Magyarország csütörtöki számában Kakas Zoltán, a miskolci önkormányzat adóosztályának helyettes vezetője.

Az építményadó alapja az ingatlan mérete, míg a 2009-ben először megfizetendő ingatlanadó érték szerint is differenciál. Az érték meghatározásánál az önkormányzatok döntenek, a nagyvárosokban vélhetően úgy, hogy elsőként értékövezeteket határoznak meg. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy más lenne a négyzetméterérték a vasgyári ingatlanok esetében, mint például a Népkertben. 

Miskolc esetében ez 100-300 ezer forint/négyzetmétert jelent (ez az érték eltérő a főváros és például a községek esetében is), ezen belül a települési önkormányzatok döntenek, hogy értékövezeteket alakítanak-e ki és az egyes övezetekben az adott értékben belül mennyi lesz a négyzetméter alapár - számolt be Kakas Zoltán. 

Arról, hogy Miskolc milyen értékeket határoz meg, azt vélhetően a jövő évben dolgozzák ki, mint ahogy Miskolc értékövezeti térképét is. 

A másik nagy feladatuk lesz meghatározni a saját hatáskörű kedvezményeket. Ennek az alapja lehet jövedelmi viszony, eltartottak száma, vagy éppen jelzálogteher - olvasható a lapban.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink