hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Miért csak 2009-től lesz ingatlanadó?

  • Salgó Andrea

A közelmúltban nyilvánosságra hozott 2008-as adócsomag tervezete szerint nem jövőre, hanem 2009 januárjától vezetik be az ingatlanadót. A Deloitte szakértője szerint nincs olyan szakmai érv, amely indokolná a halasztást. Mi lehet az ok?

Nem szakmai, hanem politikai okok állhatnak az ingatlanadó elhalasztásának hátterében - mondta az Adózónának Kövesdy Attila, a Deloitte adótanácsadó partnere arra a kérdésre, hogy miért nem lenne "praktikus" most bevezetni ezt az adónemet. A 2008-as adócsomag -tervezet nem tartalmaz egyetlen olyan szakmai érvet sem, ami indokolná, hogy az ingatlanadó bevezetését az eredeti tervhez képest egy évvel későbbre, 2009. január elsejére halasszák - mondta a szakértő, hozzátéve: jövőre még maradnak az ingatlanokhoz kötődő eddigi adók, és várhatóan 2009 januárjától vonják össze a kommunális, az építmény- és a telekadót, illetve az üdülőkre kivetett adót.

Közismert tény viszont, hogy 2010-ben lesznek a parlamenti választások, egy évvel azelőtt pedig több adónem csökkentését tervezi a kormány. A tervezet szerint a munkaadói járulékot, a rehabilitációs, a szakképzési és innovációs hozzájárulást összevonnák, és az ezeket kiváltó adó a bruttó bér 5,5 százaléka lenne. A többi kis adót, mint például a kulturális vagy a földvédelmi terhet, eltörölnék. A személy jövedelemadót érintő változás lesz, hogy átalakítják az adójóváírás rendszerét. Az 1 - 2,7 millió forint között keresők járnak majd jól, a kiegészítő adójóváírást beolvasztják az adójóváírásba.

A foglalkoztatási terhek mérséklése és a járulékok átalakítása miatt 10 milliárdos bevételkiesésre számít a kormány. Igaz, a bevétel teljes egészében nem esne ki a költségvetésből, csupán később kerülne az államkasszába, a hiányt átmenetileg is pótolni kellene. Ezt a célt szolgálhatja az ingatlanadó, noha az ebből származó bevétel teljes egészében az önkormányzatoké.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg-tagok szocho

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kiegészítő kérdés őstermelő iparűzési adójának megosztása korábbi kérdéshez

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink