hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Értékcsökkenési leírás szja-s adózóknál

  • Lepsényi Mária adószakértő

Az értékcsökkenési leírás elszámolása jelentős tétel a költségek között. A gépek, berendezések, felszerelések esetében többféle választási lehetőség van az általános szabály helyett, miközben az újonnan vásároltaknál általános esetben is gyorsított értékcsökkenési leírást lehet alkalmazni.

Az értékcsökkenési leírás elszámolásával kapcsolatos részletes tudnivalókat egyéni vállalkozók esetében a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény 11. számú mellékletének II. pontja tartalmazza. A tárgyi eszközök beszerzési árát az egyéni vállalkozók mellett az őstermelői tevékenységet nem családi gazdaságban folytatók, a bérbeadók és a szálláshely-szolgáltatók is – a járművek költségeiről szóló III. fejezetben foglaltakra is figyelemmel – a II. pontban foglaltak alapján számolhatják el.

Tárgyi eszköznek minősül minden olyan anyagi eszköz (földterület, telek, telkesítés, erdő, ültetvény, épület, egyéb építmény, műszaki berendezés, gép, jármű, üzemi és üzleti felszerelés, egyéb berendezés), tenyészállat, amely tartósan, legalább egy éven túl – közvetlenül vagy e törvényben meghatározott módon közvetve – szolgálja a vállalkozás tevékenységét (kizárólag üzleti célt szolgál).

Az egyéni vállalkozó a saját tulajdonában lévő, kizárólag a tevékenységéhez használt tárgyi eszközeinek beszerzési árát értékcsökkenési leírás keretében számolhatja el, ha a beszerzési ár meghaladja a 100 ezer forintot. Kizárólag üzemi célt szolgálnak azok a tárgyi eszközök, amelyeket a magánszemély önálló tevékenységével (tevékenységeivel) kapcsolatban használ, azokat más célra részben sem használja, és ezt egyértelműen alátámasztják üzleti nyilvántartásai. Nem minősülhet kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköznek például a személygépkocsi.

Ez azt is jelenti a gyakorlatban, hogy a 100 ezer forintot meg nem haladó beszerzési ár esetén nem kell az értékcsökkenési leírásra vonatkozó rendelkezéseket alkalmazni, mivel az szja-törvény 3. és 11. számú mellékletének I.2. pontjaiban foglaltak szerint a beszerzési ár egy összegben elszámolható.  Ez a szabály tehát valamennyi önálló tevékenységet folytatóra vonatkozik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az szja-törvény alá tartozók értékcsökkenési leírására vonatkozó tudnivalókat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed-gyed jogosultság

Széles Imre

tb-szakértő

Másodállású egyéni vállalkozó adója és járulékai

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close