• NĂ©vtelen kĂ©rdezĹ‘
Hozzászólások 0

Orosz áfa

Tisztelt Szakértő! A magyar kft. megbízza B magyar kft.-t vasúti kocsik megfelelőségértékelésével. A kocsikat Oroszországban gyártják, majd Magyarországra szállítják. A szállítás előtt a gyár mellett lévő laborban kell elvégezni bizonyos teszteket. Ezen tesztek elvégzésével B kft. megbízza C orosz céget. Az oroszok nettó összeg + 20% áfát akarnak számlázni az orosz adótörvényekre hivatkozva. Szerintünk: A szolgáltatások teljesítési helye adóalany igénybevevő esetén főszabály szerint a megrendelő székhelye (vagy esetleges teljesítéssel érintett telephelye) felé mutat, aszerint alakul. Ez alól kivétel csupán egyes szolgáltatástípusok esetén van (például ingatlan), ekkor lehetséges, hogy a teljesítési hely külföld, így áfa felszámítására kerül sor. A szolgáltatás vonatkozásában B kft. felé nyújtott szolgáltatás valósul meg, mely az áfatörvény vonatkozásában nem tartozik kivételes teljesítési helyű szabály alá. Annak számlázásakor elvi síkon C partnernek nem kellene áfát felszámítani, annak teljesítési helye Magyarország kellene legyen, az adózást pedig a befogadó magyar cégnek oldja meg fordított adózással. Az oroszok azt állítják, hogy az orosz áfaszabályok szerint nekik fel kell számítaniuk a 20% áfát. Azt szeretnénk megtudni, hogy kinek van igaza, illetve, hogy ha a két ország szabályozása ennyire eltér, mi a teendő. Ha végül mégis felszámítják az áfát, hogyan tudjuk visszaigényelni? Köszönettel.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close