Hozzászólások 0

Katás bevétel kifizetése a bt.-tagok részére

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben szeretném a segítségét kérni. Hat nappali tagozatos diák (informatikus hallgató) saját fejlesztésű weblapjukat szeretnék üzemeltetni. Az üzemeltetést katás betéti társaság keretében szeretnék megvalósítani. A bt. alapításához szükséges vagyoni hozzájárulás (törzstőke) megosztása a tagok között a weblap fejlesztésében való részvétellel arányos lenne. A betéti társaságban egy személyesen közreműködő tag (katás jogviszonyú) lenne, aki a weblapot üzemelteti, a többi tag (fejlesztők) csak csendestársként vennének részt a bt-ben. Kérdés: a katás jogviszonyú tagon kívül a többi tulajdonos hogyan részesülhet a bevételekből, és milyen adó- és járulékvonzatokkal kellene számolniuk? Úgy tudom, a nappali tagozatos hallgató, kata jogviszonnyal rendelkező beltag főállású katásnak minősül. Mivel a katás betéti társaság nem tartozik a számviteli törvény alá, így ebben az esetben az osztalékot nem tudom értelmezni. A betéti társaság bevételéből kifizetett jövedelem egyéb jövedelemnek minősül az szja-törvény értelmében a nem személyesen közreműködő tagoknak? A katás beltag az 50 ezer forint kata megfizetésével minden kötelezettségének eleget tesz? Mivel a weblap nem a bt. tulajdona (nem saját beruházás keretében hozták létre), így milyen jogalapon üzemeltetheti a bt. a weblapot? Köszönöm válaszukat.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close