hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Dohánygyártmánynak minősül a dohányt nem tartalmazó hevítőrúd is, szálanként 35 forint a jövedéki adója

  • adozona.hu

2023. február elsejétől a dohányt nem tartalmazó – például gyümölcsös, gyógynövényes – hevítőrudak is bekerültek a dohánygyártmányok körébe, és 2023. július elsejétől csak dohányboltban lesznek beszerezhetők – közölte honlapján a NAV.

Február elsejétől a hevített termékek közé tartozik

• az olyan dohányrúd és a rúdtól teljesen vagy részben eltérő formájú kapszula, amely a használatához rendelt készülék segítségével hevítés által belélegezhető aeroszolt bocsát ki a dohány elégetése nélkül, és

• az olyan termék, amely teljesen vagy részben dohánytól eltérő anyagot tartalmaz, de egyébként megfelel az előző kritériumoknak.

A hevített termékek – a külföldre történő kiszállítási céllal szabadforgalomba bocsátás esetét kivéve – zárjegyköteles termékek, az azokat terhelő jövedéki adó mértéke 35 forint darabonként (szálanként).

A hevített technológiát alkalmazó, dohányt tartalmazó termékek eddig is jövedéki termékkörbe tartoztak, ezen belül az új dohánytermék-kategóriába. Ezek 2023. február elsejétől átkerülnek a hevített termék kategóriába. Újdonság, hogy bekerülnek melléjük a dohányt nem tartalmazó változatok is. Ezek lehetnek például növény-, gyógynövény- vagy gyümölcsalapú termékek. Ezeket eddig kiskereskedelmi láncok polcairól vagy webáruházakból is be lehetett szerezni.

Azok a kereskedők, akik 2023. február elseje előtt jogszerűen forgalmaztak zárjegy nélküli hevített terméket, de 2023. február elsejétől erre a továbbiakban nem jogosultak, a még készleten lévő termékeiket 2023. június 30-áig tovább forgalmazhatják azzal, hogy 2023. február elsejétől új hevített terméket már nem szerezhetnek be.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Catering

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Stand bérleti díja Svájcban

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs