145 találat a(z) távmunka cimkére

Távmunkás szeretne lenni a dolgozók több mint harmada Cikk

Nem jellemző Magyarországon a rugalmas foglalkoztatás, részmunkaidőben alig 200 ezren dolgoznak. Több cég bevezette a munkaidőkeretben a törzsidőt és a peremidőt, például elegendő 9 és 14 óra között a munkahelyen tartózkodni – mondta a Világgazdaságnak Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke.

Távmunka Kérdés

Mi történik, ha valaki külföldre (Svédországba) költözik és a munkáját továbbra is hazai munkáltatójának végzi, távmunkában? Milyen bejelentési kötelezettségei lesznek a munkáltatónak, illetve hogyan kell számfejtenie a dolgozó munkabérét? A dolgozó hogyan válhat a Magyarországról származó jövedelme alapján Svédországban biztosítottá?

Távmunka költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni. Egyik munkavállalónk "home-office"-ban dolgozik. A munkavégzés helye és a cég székhelye eltérő városban van. A munkavállaló havonta 1-2 alkalommal ellátogat a cég székhelyére (értekezletekre). Ez kiküldetésnek minősül? Téríthető a munkavállalónak a saját gépjárműhasználat utáni költségtérítés? És az autópálya-matrica költsége saját gépjárműre? Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

Magyar munkáltató – szlovákiai munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Három éve dolgozik nálunk magyar székhelyünkön egy szlovák állampolgár telefonos kiegészítő, nem értékesítő munkakörben. Úgy döntöttünk közösen a munkavállalóval, hogy hazaköltözik Szlovákiába, viszi magával az internet alapú telefont és ott fogja felvenni a magyar beérkező hívásokat távmunkában, nem kiküldetésben. A munkavégzés Szlovákiában van, de a munkáltatója magyar és a fizetést is tőlünk, Magyarországról kapja. A kérdésem az, hogy hol fizeti meg társaságunk az adókat? Szja, tb, szochó stb. Amennyiben a dolgozónk eljön munkavégzés céljából Budapestre 1-2 napra, milyen útiköltség, étkezés, esetleg napidíjfizetési kötelezettségünk keletkezik? Úgy gondolom, tao. szempontból nem keletkezik telephely Szlovákiában. Ez helyes gondolat?

Ezt kell tudni a távmunkáról és a bedolgozásról Cikk

Napjainkban sok az olyan álláshirdetés, mely otthon végezhető munkát kínál. Távmunka keretében különösen a számítógépes adatfeldolgozás, illetve a programfejlesztés keretében találunk munkaköröket, de jellemző a bérszámfejtés, könyvelés, fordítás, ingatlanpiac területén is. A bedolgozói munkaviszonyra tipikus példa a varrás, borítékolás, kézműves termékek készítése vagy a kisebb összeszerelési munkák.

Külföldről végzett távmunka telephelyet keletkeztet? Kérdés

Tisztelt Szakértők! Budapesti székhelyű cégünk egyik alkalmazottja az unión kívülre költözne, és ottani lakhelyéről távmunkában dolgozna, mint a budapesti cég alkalmazottja. Keletkeztet-e ez telephelyet az adott országban, illetve milyen adóterhekkel kell számolnunk ebben az esetben?

Távmunka 40 órás munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 40 órás munkaviszony mellett távmunkaviszonyt is szeretne létesíteni. Kb heti 40 órát dolgozna a távmunkában is. Az óraszámok miatt van ennek valami akadálya, illetve közelező jelenléti ívet vezetni a távmunkáról? Köszönettel: Szabóné Sós Ildikó

Azonnali járulékcsökkentést sürgetnek a munkáltatók Cikk

A gazdasági növekedést leginkább segítő szektorokban, az iparban és a mezőgazdaságban azonnal meg kell kezdeni a munkához kapcsolódó vállalkozói adóterhek érdemi csökkentését – közölte a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ).

Külföldi munkavállalók foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy távmunkában, részmunkaidőben foglalkoztatott külföldi munkavállaló (határon túli magyar) estében milyen megállapodást érdemes kötni alkalmazottként, és milyen megállapodást érdemes vele kötni, ha vállalkozó? És milyen közterheket kell utána fizetni?

Internet és távmunka Kérdés

Üdvözlöm! Az alábbi kérdésben várom segítségüket. A munkáltató úgy fogalmazza meg a munkaszerződést, kapcsolódó tájékoztatót, hogy a munkaidő egy részében a munkavállaló otthon végzi a munkát. A munkavégzéshez szükség van internetszolgáltatásra. Mostanában nem találkoztunk olyan internetszámlával, ahol a szolgáltatás helye eltért volna a vevő székhelyétől. De, ha a munkavállaló lakóhelyén igénybe vett internetszolgáltatást átíratjuk a munkáltató nevére (nagy valószínűséggel a szolgáltatás helye eltérő lesz a munkáltató székhelyétől, és telephelyként nem lesz bejelentve) akkor a munkáltató vonhatja-e az áfát, elszámolhatja költségként az internetszolgáltatást (alátámasztva a munkaszerződéssel)? Válaszukat előre is köszönöm, Wiesner Ildikó

Tb, ha külföldinek dolgozik távmunkában, kiküldetésben Cikk

Számos olyan helyzet adódik, amikor valakinek külföldi a foglalkoztatója, mégsem külföldön, hanem Magyarországon biztosított. Összefoglaltuk, milyen bejelentési, bevallási és befizetési kötelezettségei lehetnek az ilyen személyeknek.

Távmunka Magyarországról EU-s országba Kérdés

Szoftverfejlesztő magyar szakember dolgozna itthonról egy EU-s országbeli vállalkozásnak. Mivel itthon dolgozik, az adózási és járulékfizetési kötelezettségét is itt kell teljesíteni, gondolom. Hogyan kell ez esetben teljesíteni a bevallási kötelezettséget, hiszen az EU-s országnak nincs magyar adószáma, amit a bevallásba beírhatnánk? Hogyan kell az EU-s cégnek a kötelezettségek befizetését teljesíteni? Egy itthoni könyvelő cég végezné a bérszámfejtést. Ez a cég hogyan számlázzon az EU-s cégnek?

Adó- és járulékfizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi (svájci) munkáltatóval szerződött, távmunkát végző munkavállalónak milyen adó- és járulékfizetési kötelezettségei vannak Magyarországon? Jogosult-e tb-ellátásra? A nyugdíjba beszámít-e ez a jogviszony? Válaszukat köszönöm!

Rugalmas és részmunkaidő, távmunka: így állnak hozzá a kisebb cégek Cikk

A magyarországi mikro- és kisvállalkozások 50, illetve 45 százaléka alkalmazza a rugalmas munkaidőt az úgynevezett atipikus foglalkoztatási formák közül, a részmunkaidős megoldás a kisvállalkozások 61 százalékánál fordul elő, a mikrovállalkozásoknak pedig a 22 százaléka él ezzel a lehetőséggel – derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megbízásából a KutatóPont által készült kutatásból.

Gyermekgondozást segítő támogatás melletti kereseti lehetőség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság beltagja jelenleg gyermekgondozást segítő támogatásban részesül (a gyermek 7 hónapos). Hat órában munkát vállalna egy kft.-nél, és még ezen felül otthon is munkát végezne egy másik cégnek, amelynek katás számlát adna. Kérdés, hogy háromféle jövedelmet szerezhet-e? (1. Gyermekgondozási díj, 2. munkaviszonyból származó jövedelem, 3. másodállásban katás adózással bevétel.) Ez a felállás veszélyezteti a gyed kifizetését? Köszönettel: Ildikó

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékelőleg után fizetendő szocho

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs