284 találat a(z) igazolás cimkére

Szocho-kedvezmény gyes folyósítás alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy édesanya tartósan beteg gyermekével jelenleg gyesen van (a gyermek januárban tölti be a 6. életévét). November 04-től részmunkaidőben elhelyezkedett, heti munkaideje 5 óra. Az Államkincstártól igazolást kért a szocho-kedvezmény igénybevételéhez, melyet ügyintézési határidőn túl még nem kapott kézhez. A munkáltató mikortól meddig veheti igénybe utána a kedvezményt? Ebben az esetben mennyi ideig jár, maximum 3 évig? Hogyan értelmezhető ez esetben az ellátás folyósítását követő 45 hónap, max. 3 év, hiszen ő még kapja az ellátást? Ha az ügyintézési határidőn belül, december 12-éig nem kapja meg az igazolást a munkáltató, nem jogosult a novemberi bére után a kedvezmény igénybevételére? Köszönettel:

Küzdjön a nyugdíjáért! Sokat veszíthet, ha ezeket nem tudja Cikk

A nyugdíjjogosultságnál figyelembe vehető szolgálati idő, a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító idő kiszámításához sok-sok adatra van szükség, illetve azokat mind egyeztetni, igazolni kell. A nyilvántartásokban szereplő adatok igazolására az alábbi eljárások kezdeményezésével nyílik lehetőség.

A cégek hogyan támogathatnak alapítványokat? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cégek sportalapítványok támogatására miként tudnak a tao terhére adakozni? Kérem az erre vonatkozó szabályok ismertetését. A gyakorlatban a támogató cégek a tao-t elutalják és a NAV utalja tovább az alapítványnak, vagy az alapítvány igazolást állít ki a támogatásról és úgy válik a kedvezményre jogosulttá? Szeretnénk cégeket megkeresni alapítványunk támogatására, de ezen szabályok kicsit kuszák számunkra. Köszönöm!

Tanulói jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megtudni, hogy milyen dokumentumokat kell kiadni egy tanulószerződéssel foglalkoztatott diáknak, amikor megszűnik a jogviszonya (vizsgák után automatikusan, közös megegyezéssel év közben). Év elején minden dolgozó megkapja a törvényben előírt igazolást az előző évi jövedelméről az szja-bevallás elkészítéséhez. A tanulószerződés keretében adott ösztöndíj nem személyi jövedelem adó köteles, ennek ellenére nekik is ki kell adni az előző évben nálunk megszerzett jövedelemről az igazolást? Válaszát előre is köszönöm!

Gyes melletti visszatérés a munkába Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném a segítségét: Gyermeke 3 éves kora előtt dolgozónk jelezte munkába állási szándékát a gyes folyósításának megtartása mellett. Korábban 8 órás munkavállaló volt, de a gyermek mellett csak 6 órás munkavégzést vállalna. A munkaidő csökkentését elfogadnánk, természetesen a munkabére is csökkenne ez által (a korábbi bérfejlesztéseket természetesen megkapja). Kérdéseink: -–mit kell módosítanunk és milyen módon (munkaszerződés módosítása, vagy egyszerű téjékoztatás, esetleg valami más)? – az összegyűlt szabadságára járó távolléti díj kiszámítása még a régi, vagy már az új munkabére alapulvételével kell történjen? – jár-e a munkáltatói járulékkedvezmény ebben az esetben (gyes melletti munkavégzés)? – ha igen, akkor kell-e valamilyen igazolást hoznia a gyest folyósító intézménytől? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Hatlaczki László

Igazolás tao-hoz támogatás esetén Kérdés

Polgárőrség – nem közhasznú egyesület – kapna támogatást. Adhat-e igazolást a támogatónak társasági adója csökkentéséhez? Köszönettel: Ági

Ellenőrzött tőkepiaci ügyletek adózása spread különbség esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ha a platform, amin kereskedek, nem számol fel semmilyen költséget, csak más "árfolyamot" állapít meg nekem a platformon belül, és a bevétele ebből származik, akkor milyen igazolásra vagy adatszolgáltatásra van szükség? Ebben az esetben igazából nincs költsége a kereskedésnek. Hogyan lehet így költségkimutatást készíteni (ha ez kötelező egyáltalán)? Az jarható út, hogy én kiszámolom tranzakcióként, hogy mekkora a kapott, illetve a valós árfolyam közötti különbség, és azt jelenítem meg költségként?

Önszámlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Önszámlázás témakörében a következőkben kérném a segítségüket: külföldi partnerek esetében miképp tudjuk ellenőrizni, hogy a partnerünk magánszemély-e vagy egyéni vállalkozó? Nem áfakörös külföldi önszámlázó esetén mivel kell ezt igazolni? És ebben az esetben megfelelő-e, ha 0 százalékot tüntetünk fel a számlán? A partnerek adószámának feltüntetésével kapcsolatban vannak-e formai előírások és ezt miképpen kell igazolni? Amennyiben ezek nem felelnek meg a hazai törvényeknek, úgy a cégünk mint a számla befogadója büntethető-e? Segítségüket előre is köszönöm!

Házhoz járó masszőr Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha egy masszőr egyéni vállalkozó házhoz jár ki, telephelye nincs, a székhelye csak az "ügyintézéseinek helye", kell-e ezt valahogyan dokumentálnia, vagy bejelentenie? Pénztárgéphasználatra így nem kötelezett, de mivel tudja azt igazolni, hogy csak házhoz jár ki?

Számvitel Kérdés

Tisztelt Cím! Az lenne a kérdésem, hogy könyvvizsgáló által számlázott rendszeres havi díjról szóló számlához szükséges-e teljesítési igazolás, amennyiben az ügyvezető leigazolja a számlát, hogy kifizethető? Köszönettel a választ

Szolgálati idő igazolása társas vállalkozó esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nők 40 éves szolgálati idővel való nyugdíj megállapításhoz ügyfelem egy kft.-nél volt társas vállalkozói jogviszonyban. Hogyan lehet, hogyan kell ezt részére igazolnia a jelenleg is működő kft.-nek? Igazolható-e a (népnyelven) "rózsaszín harmonika könyv"-ben, azaz az OEP "Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról" című nyomtatványban? Vagy teljesen más az igazolás módja, ha igen, akkor hogyan kell azt részére kiadni? Megjegyzem, hogy a társaságnak a kérdéses időszakban sem volt, és jelenleg sincs sem adó-, sem járuléktartozása. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Rozika könyvelő

Nonprofit kft. – kapott adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem szíves tájékoztatását. Önkormányzati tulajdonban lévő közhasznú nonprofit kft. szervezi a helyi falunapi rendezvényt (önkormányzattal kötött feladatátadási szerződés szerint). Egy bt. nagyobb pénzösszeggel szeretné támogatni ezt a rendezvényt, ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy a közhasznú nonprofit kft. ebben az esetben adhat-e ki adományigazolást? Adományigazoláson mely esetben kell feltüntetni azt, hogy ezen adomány nélkül is nyereséges a társaság? Előre is köszönöm szíves válaszát!

Munkáltatói lakáscélú támogatás adómentessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cafetéria keretében szeretnénk dolgozónknak adómentes lakáscélú támogatást nyújtani. A dolgozó a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.-nél rendelkezik 2017. évi lejáratú lakás-előtakarékossági szerződéssel. 2014-ben lakást vásárolt, amelyhez az előtakarékossági szerződés lejáratáig áthidaló kölcsönt vett fel. Ennek havi törlesztőrészleteit a Fundamenta a dolgozó adóstársának bankszámlájáról havonta leemeli. Munkavállalónk a korábbi munkahelyén (2015-ben) is kapott lakáscélú támogatást, amelyet utólag, egy összegben, az év végén fizetett ki a munkáltató a dolgozó saját bankszámlájára történő átutalással. Ehhez rendelkezett a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.-től egy igazolással, amely a lakás-előtakarékossági szerződés, a folyósított áthidaló kölcsön és a törlesztés részleteit tartalmazta, valamint a DRC Cafeteria Plusz Kft. értesítésével, amely szerint a munkavállaló lakása megfelel a méltányolható lakásigény jogszabályi feltételeinek, és a benyújtott dokumentumok alapján jogosult az adómentes lakáscélú támogatásra, így a támogatás összege átutalható volt a munkavállaló bankszámlájára. Amennyiben az elmúlt év óta az igazolásokban szereplő adatokban – a még hátralévő tartozás összegét leszámítva – semmilyen változás nem történt, a 2015 márciusában kiállított igazolások felhasználhatók a juttatás adómentességének alátámasztására, és átutalható a támogatás egy összegben az adóév végén a dolgozó bankszámlájára? Válaszát előre is köszönöm.

Ha elveszett a munkakönyvem..... Kérdés

Elveszett a munkakönyvem, az állami cégek jogutód nélkül megszűntek, ahol 1998. előtt dolgoztam. Hogyan tudom mégis igazolni az ott eltöltött munkaviszonyomat?

Szochokedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyed folyósítása alatt visszamegy dolgozni a munkavállaló. A kedvezmény igénybevételéhez az igazolást a tb-kifizetőhely kiállítja. A gyes igényléséről, folyósításáról kell újabb igazolást kérni, hogy a munkáltató a kedvezményt maximálisan, kettó plusz egy évig ki tudja használni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Online számlázás és a PTGSZLAH

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Flottakezelő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close