337 találat a(z) igazolás cimkére

Könyvelés Kérdés

T. Szakértő! Vendéglátó Kft. az EURÓ M.O. Kft.-n keresztül pizzát szállít ki. Az EU Kft.-től online rendeli a vevő az árut, amit bankkártyával fizet ki az EU Kft. bankszámlájára, a Vendéglátó Kft. pedig kiszállítja. A kiszállító kft.-nek be kell-e ütni a pénztárgépbe az összeget? Véleményem szerint nem, mivel sem készpénzes, sem bankkártyás fizetés nem érkezik a kasszába. Az EU Kft. havonta összesítve küld egy számlát az összegről, levonva a költséget és utalja a vendéglátó kft. számlájára. Hogyan kell ezt könyvelni? A Vendéglátó Kft. futár, hogyan tudja igazolni, hogy a megrendelt pizza ki van fizetve, ha a NAV ellenőr esetleg megállítja? Válaszát köszönöm.

Szochokedvezmény apuka után feltett kérdésem kiegészítése Kérdés

Szochokedvezmény apuka után feltett kérésemre adott választ nem értem, ezért kiegészítem: Kedves dr.Radics Zsuzsa! Köszönöm válaszát de sajnos pont a számomra lényeges dolog nem világos, tehát a kormányzati igazolás az anya nevére szól, ezzel az igazolással az apa vagy apa jogán is igénybeveheti-e a kedvezményt az apa munkáltatója vagy sem? ma, 17:45

Közalkalmazotti évek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne: munkavállaló közalkalmazotti bérének besorolásánál, a nyugdíjintézet által kiadott igazoláson konkrétan közalkalmazotti jogviszonyként nyilvántartott éveket lehet figyelembe venni? Tehát ha 20 éves munkaviszonya alatt csak 9 éve van közalkalmazotti jogviszonynak feltüntetve a besorolásnál a 9 évet kell figyelembe venni attól függetlenül, hogy a munkavállaló szerint ő mind a 20 évet közalkalmazottként dolgozta le? Válaszát köszönöm

Közösségi rendelet és Svájc Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV honlapján olvasható (2017. évi 10. sz. Információs füzet, eho tv. 5. § (3)bekezdés): „9. sz. kérdés: Magyar állampolgárként egész évben Ausztriában dolgozom, rendelkezem osztrák A1-es igazolással, mivel ott vagyok biztosított, eközben magyarországi lakásomat bérbe adom. Kell-e egészségügyi hozzájárulást fizetnem a bérbeadásból származó jövedelmem után? Válasz: A közösségi rendelet hatálya alá tartozó, másik tagállamban biztosított személy jövedelme után nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettség alóli mentességet a természetes személynek az illetékes külföldi hatóság által kiállított, a másik tagállamban fennálló biztosítást tanúsító igazolással kell igazolnia.” Kérdésem hasonló: Magyar állampolgárként Svájcban dolgozom, ott vagyok biztosított, eközben magyarországi lakásomat bérbe adom. Kell-e egészségügyi hozzájárulást fizetnem a bérbeadásból származó jövedelmem után? Az szja törvény és az eho törvény értelmében Svájc a közösségi rendelet hatálya alá tartozik? (Ha igen, hol, mely rendeletben található ennek megfogalmazása?) Svájc esetében mely igazolás lesz „az illetékes külföldi hatóság által kiállított, a másik tagállamban fennálló biztosítást tanúsító igazolás”? Van erre konkrét, kötelező formanyomtatvány? Válaszát előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel M.Erzsébet

Sokan nem ismerik ezt a spórolási lehetőséget Cikk

Akár évi 282 ezer forint közterhet is megtakaríthat az a vállalkozás, amelyik kisgyermekes szülőt foglalkoztat. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) számítása szerint a munkáltatók mintegy 60 ezer érintett után nem érvényesítik az adókedvezményt, amelynek igénybevétele rendkívül egyszerű, mindössze egy igazolás kell hozzá.

Igazolás a dolgozó nyilvántartásba vételéről Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Tbj. 46. § (1) bekezdése alapján a dolgozó nyilvántartásba vételéről igazolást kell kiadni a munkavállalónak. Megfelelő az a gyakorlat, hogy ha erről nem külön igazolást adunk ki, hanem beleírjuk a munkaszerződésbe, hogy "jelen szerződés aláírása a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 46. § (1) szakasza szerinti igazolásnak is minősül? Köszönöm segítségét.

Export harmadik országba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság szeretne Új-Zélandra magyar árukat kivitetni harmadik országbeli kiskereskedelem formájában. Bútorokról, lakásberendezési, egyéb építőipari anyagokról van szó, éves szinten 2-3 millió forint értékben. Most még az is felmerült, hogy élelmiszereket, természetesen tartós élelmiszereket, magyar ízeket is (pirosarany, gulyáskrém, paprika, befőttek, konzervek) szállítana, Kérdésem az lenne, hogy be kell-e jelenteni az exportálás tényét és az áruféleségeket valahova? Engedély kell-e az élelmiszerkivitelhez, vagy az adott országból a befogadásra? A számlát mikor kell kiállítani, amikor elhagyja az országot az áru, vagy amikor beérkezik? A kiállított számla áfamentes exportértékesítés, a beszerzés utáni áfa levonható akkor, amikor a beszerzés megtörtént, ha jól tudom, Az áru körülbelül 60 nap alatt ér ki hajóval. Milyen okmányok kellenek igazolásként a NAV-nak, hogy az ügylet elszámolása megfeleljen a jelenlegi jogszabályoknak? Kiviteli engedély esetleg?

Jogsértően reklámozták, hogy fiatalít és ránctalanít a termékük Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a HOLLANDIMPEX Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint az AMERICAN LEISURE INTERNATIONAL Kft., mert mindkét vállalkozás fiatalító és ránctalanító hatással reklámozta a „Collatan” és a „Twist” szoláriumcsöveket, de nem tudták igazolni ilyen tartalmú állításaikat.

Termékértékesítés EU-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk terméket értékesít EU tagállamba (RO, PL). A terméket maga a vevő szállítja el a magyarországi telephelyünkről. A termékértékesítést nettó értéken számlázzuk ki. A kérdés az, hogyan kell igazolni, hogy a termék ténylegesen elhagyta az országot? Vagy elegendő a CMR, szállítólevél és a vevő által aláírt azon nyilatkozat, hogy a terméket továbbértékesítés céljából vette? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Fedor Krisztina

Lakáscélú támogatás telek esetén II. Kérdés

http://adozona.hu/kerdesek/2017_8_14_lakascelu_tamogatas_telek_eseten_ygy Kedves Surányi Imréné! Fenti kérdésemre adott válaszát nagyon szépen köszönöm. Azt szeretném még megkérdezni, hogy amennyiben a telek vásárlására nyújtott hitel lakáscélú hitelnek minősül, úgy a támogatás folyósítását (hiteltörlesztés) követő második év április 15-éig ebben az esetben is be kell mutatni a szükséges igazolásokat, például lakcímkártyákat? Tehát addigra be kell, hogy fejeződjön az építkezés? Köszönettel: Vágner Emília

Hiányos a tb-kiskönyv, hogyan lehet igazolni az előző munkaviszonyokat? Cikk

Mit tehet a munkavállaló, ha a korábbi munkáltatói ugyan bejelentették a foglalkoztatását, de tb-igazolványt ("kiskönyvet") nem kapott? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

Adomány dokumentálása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. egyszeri, vissza nem térítendő támogatást juttat egy – közhasznúsággal is rendelkező – egészségügyi alapítványnak. Erről egy egyszerű támogatási szerződést készítettek a felek, amely szerint a pénzösszeg átutalásra került az alapítvány részére. Milyen egyéb dokumentációra lenne még szüksége a támogatás elszámolásához a kft.-nél, és milyen igazolásokat kell beszerezni ezügyben? Hogyan kell igazoltatni a közhasznúsági jogállást?

Hiányos tb-kiskönyv Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amikor elkezdtem dolgozni, nem tudtam, hogy van tb-kiskönyv. Később az első két munkahelyemen ilyet nem is kaptam. Most ott tartok, hogy a tb-kiskönyvben csak a legutóbbi két munkáltató van bejegyezve. Nem gondoltam, hogy ez probléma lehet, hiszen a XXI. században vagyunk, az ügyfélkapu nyilvántartása alapján minden munkahelyem bejelentette a foglalkoztatásomat. Mégis azt olvastam, hogy lehet belőle probléma. Kérdésem, hogy Ön szerint mit kell vagy érdemes tenni? Kérjem meg a volt munkáltatóimat, hogy utólag (persze mostani dátummal) adjanak ki kiskönyvet, igazolva a munkaviszonyt? Vagy egyszerű, papíralapú igazolást kérjek? Mit tehetek, ha valamelyik nem létezik, vagy csak nincs kedve/ideje segíteni? Segítségét köszönöm!

Hitelt érdemlő igazolás a közösségen belüli értékesítésről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy a közösségen belüli értékesítés adómentességének igazolásához mi számít hitelt érdemlő igazolásnak? Az alábbi eset áll fenn: az egyik külföldi EU-s vevőnktől havonta listát kapunk a hozzá megérkezett termékekről, igazolja hogy az áru megérkezett hozzá. Az a kérdés merült fel a vevő részéről, hogy szükséges-e az aláírása (a vevő aláírása) az igazolásra? Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Nyugdíjtörvény: számos ponton lesz változás jövőre Cikk

2018. január 1-jétől több ponton is módosul a nyugdíjtörvény. Mégsem kell a szívükhöz kapniuk azoknak, akik jövőre válnak jogosulttá nyugellátásra.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs