hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vétlen adóelkerülés az ajándékutalványokkal?

  • adozona.hu

A jövő januártól hatályos új áfaszabályok nem részletezik megfelelően az olyan helyzeteket, amikor egy termék árát részben készpénzzel, részben pedig utalvánnyal fizetnek ki a beváltóhelyen, ami akár vétlen adóelkerüléshez is vezethet, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

2019 januárjától változik az utalványok kezelése az áfa rendszerében, amely az Európai Unió minden tagországát érinti. Az új szabályozás célja, hogy a tagállamok egységesen kezeljék a különféle utalványokat az áfa rendszerében, és az adózóknak kevesebb nehézséget okozzon a vonatkozó szabályok alkalmazása. Az uniós szabályozás (és az EU szabályozása alapján megfogalmazott magyar törvény) azonban egyes kérdéseket nem kezel egyértelműen, amely bizonytalanságot okozhat az adózók számára.

A törvény kimondja, hogy bizonyos típusú utalványok kibocsátójának áfát kell fizetnie az utalvány kibocsátásakor, mintha csak az adott terméket, vagy a szolgáltatást értékesítené. Ugyanakkor a termék megvásárlása során az utalvánnyal történő fizetés már nem jár áfahatással, hiszen az áfa már rendezve lett az utalvány kiadásakor.

Úgy tűnik azonban, hogy az új szabályok nem térnek ki például arra az egyébként gyakori esetre, amikor egy termék árát részben készpénzzel, részben pedig utalvánnyal fizetik ki. A törvény jelenlegi szövegéből ugyanis nem világos, hogy ilyen esetben az eladónak milyen módon kell áfát fizetnie. Földes Balázs, a Crowe FST szenior menedzsere szerint a logikus eljárás az lenne, ha a készpénzes rész után kellen áfát fizetni, azonban erre vonatkozó szabály tételesen nem szerepel a törvény szövegében.

Egyértelműen utalványnak számít minden olyan eszköz, amelyet termék vagy szolgáltatás ellenértékeként, vagy akár annak részeként elfogadnak. A törvény ugyancsak kimondja, hogy a beváltás során az értékesített termék és szolgáltatás nem minősül adóztatandó ügyletnek. A szabályok azonban nem rendelkeznek olyan esetekről, amikor részellenértéket fizetnek ki utalvánnyal.

„Ebben az esetben olyan helyzet áll elő, amikor az ügyletről nem világos: félig adóztatandó, vagy sem. Szerencsés lenne, ha a törvény egyértelműen kitérne arra, hogy az ilyen ügylet ugyan adóztatandó, de az adó alapját csökkenteni kell az utalvány értékével. Ennek hiányában az adózók nem tudnak helyesen eljárni, amelynek vétlen adóelkerülés lehet a vége” – hangsúlyozta Földes Balázs.

Leginkább az utalványok beváltóhelyeit érinti a legérzékenyebben ez a kérdés, mert nekik nem világos, hogyan kell számlázniuk egy ilyen ügylet után. A Crowe FST szakembere szerint az utalványokra vonatkozó új szabályok amúgy is számos tennivalóval járnak a vállalkozások számára. „A beváltóhelyeken használt pénztárgépeket is szükséges lehet úgy átállítani, hogy kezelni tudják az áfakörön kívüli eladást utalványos vásárlás esetén. Egyes esetekben az sem világos az adózók számára, az áfa szempontból különféleképpen kezelhető utalványtípusok közül hová is kell besorolni az adott cég által kibocsátottakat – például többféle, de azonos áfakulccsal adózó termékekre is beváltható utalványok esetén” – tette hozzá Földes Balázs.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Foglaló és teljes összeg számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Pdf formátumú számla

Kelemen László

adószakértő, jogász

Jóváíró számla teljesítési ideje

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close