hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Iparűzési adó: megszűntek a kedvezmények

  • adozona.hu

A helyi iparűzési adó alóli mentességek, kedvezmények a közösségi jogharmonizáció követelményei miatt 2007. december 31-jével megszűntek. Így 2008. január 1-jétől azok a vállalkozások is kötelesek az iparűzési adót megfizetni, amelyek korábban kedvezményt vagy mentességet kaptak a helyi önkormányzatoktól – figyelmeztet a PricewaterhouseCoopers (PwC) hírlevele.

Január 1. után már csak az a vállalkozás kaphat – az önkormányzati rendeletben megállapított feltételek szerint – adómentességet vagy adókedvezményt, amelynek adóalapja nem haladja meg a 2,5 millió forintot. A változás jelentős többletterhet eredményezhet a befektetők számára; a kedvezmények megszűnése következtében egyes társaságoknál akár több milliárd forinttal is növekedhetnek az adóterhek.

A versenyképesség fenntartása érdekében ezért érdemes felmérni a helyi iparűzési adóval kapcsolatos optimalizációs lehetőségeket és adókockázatokat, hogy a kedvezmények, mentességek megszűnésének pénzügyi következményei kizárólag a jogszabályok által meghatározott keretekben maradjanak, ne eredményezzenek túlzott adókötelezettséget.

Az adótanácsadó cég megjegyzi, hogy a 2008-as jogszabályi környezetben is lehetőség van az iparűzési adóból eredő ráfordítások (esetenként akár jelentős) mérséklésére, ám ezek a javaslatok nem tekinthetők általánosnak, mivel alapvetően a cég konkrét tevékenysége, a székhely, a telephelyek fekvése, valamint a vállalkozás által követett üzleti stratégia határozza meg a mozgásteret.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink