hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi lesz velük: különadó, hipa- és értékalapú ingatlanadó?

  • adozona.hu

Néhány napja megszavazták ugyan a 2008-as adócsomagot, de továbbra sem lehet tudni, hogy meddig lesz még különadó, illetve, hogy a helyi iparűzési adó és az értékalapú ingatlanadó megfér-e majd egymás mellett - mutattak rá a szakértők, a PricewaterhouseCoopers mai napon megrendezett konferenciáján.

"Nem derült ki idén sem, hogy meddig marad életben a szigorító csomag részeként bevezetett különadó, vajon együtt él-e majd a helyi iparűzési adó az értékalapú ingatlanadóval 2009-től, illetve mikor kerülhet végre sor az élőmunka terheinek csökkentésére. Ezzel együtt bizakodóak vagyunk, az idei adóváltozások összhangban vannak a konvergencia programban megfogalmazott célkitűzésekkel" - jelentette ki Erdős Gabriella, a PwC mai napon megrendezett „Adóváltozások a gyakorlatban 2008.” című konferenciáján.

A mintegy 300, többnyire vállalati szakemberből álló résztvevőt elsősorban a jogszabály módosítások gyakorlati aspektusai, a mindennapok során felmerülő kérdések foglalkoztatták. A legnagyobb bizonytalanság a 2009-től életbe lépő számított érték alapú ingatlanadót övezi. A tervezett változások közül végül is nem valósult meg a kisadók összevonása, viszont így továbbra is lehetőség van a szakképzési, illetve az innovációs hozzájárulás természetbeni teljesítésére.Az adóváltozások közül szó volt még a beruházások és a tőzsdei forgalom élénkítését célzó új társasági adó kedvezményeket, a közepes jövedelmű dolgozók nettó jövedelmi pozícióját javító adójóváírás változásokról, illetve a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek adójogi megítélésének és adminisztrációs kötelezettségének szigorodásáról.

„Az új áfa törvény - vasutas hasonlattal élve - Kelenföldnek tekinthető az Európai Uniós áfa harmonizációs kötelezettségünk állomásai között. A végállomás nagyon közel van, de gyakran változtatja helyét. Az EU áfa szabályai folyamatosan fejlődnek és Magyarországnak nem könnyű lépést tartani velük. Az áfa csoport új szabályai egyedülállóak a Közép- és Kelet Európai régióban, így versenyelőnyt biztosítanak Magyarország számára. A számlázás és az áfavisszaigénylés szabályai is egyszerűsödtek. Ha bevezettük volna a behajthatatlan követelések áfamentességét a magyar áfatörvény lett volna a leginkább gazdálkodóbarát áfatörvény a régióban”– hangsúlyozta Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

Az adókonferencián előadást tartott az APEH elnöke, dr. Szikora János is, aki kiemelte, hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a jövőben is a hatósági eszközök következetes alkalmazásával kívánja biztosítani az államháztartási bevételek beszedését, de emellett kiemelt célként határozza meg az adózók felé nyújtott szolgáltatások jelentős javítását.

.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ajándék kupon

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Unión kívüli szolgáltatás

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink