hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ma jár le a határidő: társasági-, külön-, és iparűzési adó feltöltés!

  • adozona.hu

December 20-áig tehetnek eleget feltöltési kötelezettségüknek a cégek, vagyis ma fizethetik be utoljára a várható társasági-, külön-, és az iparűzési adót. Hogy ki, melyiket és főleg mennyit fizessen, az nem teljesen egyértelmű. Most összefoglaltuk.

A törvény szerint a cégeknek az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig (általános esetben 2007. december 20-áig) kell a társasági adójuk, különadójuk, a hitelintézeti járadékuk, iparűzési adójuk várható összegének a már megfizetett előlegekkel csökkentett különbözetét kell befizetniük. Ha ezt nem tették meg legalább 90 százalékos mértékben, akkor 20 százalékos mulasztási bírságot rónak ki a cégre a befizetett előlegek és az adó 90 százalékának különbözete után.

A feltöltésre kötelezett adózók esetén a várható fizetendő adó összege változik, ha az adózó az Európai Uniótól és/vagy a költségvetésből támogatást kap. Nekik ugyanis a december 15-e után érkező támoghatási összeget nem kell beleszámolniuk az ideii adóalapba. December 20-áig feltöltés címén a várható éves adó és az adóévre már bevallott adóelőlegek különbözetéről bevallást kell tenniük. E kötelezettségüknek az erre szolgáló 0729/K számú bevallás benyújtásával tehetnek eleget. Amennyiben az előlegek összege meghaladja a számított társasági adókötelezettséget, úgy 0-t kell a rovatba írni. 

A teljes cikket itt olvashatja!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadós továbbszámlázása

Lepsényi Mária

adószakértő

Fakitermelésből származó jövedelem

Lepsényi Mária

adószakértő

Könyvkiadási tevékenység

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink