11 találat a(z) pizzéria cimkére

EPR házhozszállításnál Kérdés

Étterem, pizzéria dolgozóinak bérelszámolása Kérdés

Pizzériát függesztett fel azonnali hatállyal a Nébih Cikk

Egy budapesti pizzéria ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A szakemberek által feltárt hibák és hiányosságok, például az általános takarítatlanság, a nagy mennyiségű élő csótány jelenléte a főzőtérben, a szakosított tárolás hiánya, az egység tevékenységének azonnali felfüggesztését indokolták – írja honlapján a Nébih.

Pizzéria – munkabér Kérdés

Pizzéria üzemeltetése, pizzaértékesítés és -kiszállítás Kérdés

Pizzéria nyereményjátéka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy pizzéria nyereményjátékot indít, olyan formában, hogy a követői oldal megosztói között pizzát sorsol ki. Ez esetben ez jár-e adófizetéssel? A nyereményjátékok közé tartozik-e, szja-szempontból kell-e a kifizetőnek adót fizetnie? Lehetséges, hogy a pizza értéke – ami maximum 1500 forint – még nem tartozik ide? Van-e összeghatár? Ha a pizzák mellé ajándékba adnak bármilyen más terméket, az jár-e plusz adó- vagy járulékfizetési kötelezettséggel? Vagy az ajándék értéke, ami kb. 500 és 1000 forint között lehet, csekély összegű? Várom válaszukat.

Vendéglátás és az áfa Kérdés

Pizzériát szeretnénk nyitni. Helyben készíti a pizzát, gyrost, különféle tésztákat, lasagnet, kávét és szörpöket. Jól értelmeztük a törvényt, hogy ezek helyben fogyasztása esetén az 5%os áfakulcsot alkalmazhatjuk, ha pénztárgép által kiadott bizonylaton az 5%os kulcs alatt szerepelnek? A főtevékenység TEAOR kódja: 5610: étterem-mozgó vendéglátás. A tevékenységi kódot jót választottunk? Az elvitelre kért termékeket a 27%-os adókulcs alá rögzítik. Jól értelmeztük a törvényt? Mire kell még figyelni? Válaszukat előre is köszönjük.

Vendéglátás áfája Kérdés

Egy kft. pizzériát nyit. Helyben készíti a pizzát, gyrost, különféle tésztákat, lasagnet, kávét és szörpöket. Jól értelmeztük a törvényt, hogy ezek helyben fogyasztása esetén az 5%os áfakulcsot alkalmazhatjuk, ha pénztárgép által kiadott bizonylaton az 5%os kulcs alatt szerepelnek? A főtevékenység 5610: étterem-mozgó vendéglátás. Az elvitelre kért termékeket a 27%-os adókulcs alá rögzítik. Jól értelmeztük a törvényt? Mire kell még figyelni? Válaszukat előre is köszönjük.

Pizzéria áfakulcsai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pizzéria/ételbár adózásával kapcsolatban szeretnék tájékoztatást kérni, amennyiben lehetséges. Egy SZJ553301 alá tartozó melegkonyhás egységben, mint étkezőhelyi vendéglátásban a pénztárgépben helyben fogyasztás esetén 5 százalékos áfakulcs szerint rögzítik az ételek, illetve a helyben készítet, nem alkoholtartalmú italok forgalmát. Helyben történő egyéb eladás (mint szolgáltatás) a 27 százalékos áfakulcs alatt szerepel (szeszes ital, palackos, dobozos üdítőital stb.). Sajnos az elvitelnél teljes a bizonytalanság. Ami bizonyos az elvitelnél (mint "kiskereskedelmi eladásnál"), hogy a 27 százalékos áfakód alatt kell rögzíteni a szeszes italt, üdítőt, kávét stb. Viszont elvitelnél nem tudjuk, hogy a 18 százalékos vagy a 27 százalékos áfakulcs alá tartozik-e a pizza, a hamburger, a hot-dog, a meleg szendvics? Olyan értelmezések is olvashatók, hogy bizonyos esetekben a 20 százalékos hústartalom alatt 18, felette 27 százalékos az áfafizetési kötelezettség. Ez pizzák esetében lenne alkalmazható, de például meleg szendvicseknél 12-14 százalék a hústartalom határa. A legtöbb terméknél nem éri el a 20 százalékot (sőt, még 12-14 százalékot sem) a hústartalom. Van olyan pizza, amelyen nincs is hús. Melegszendvicseknél, hamburgernél, hot-dognál sem egyszerű a különböző áfakulcsok alá sorolás. Természetesen ennek eldöntése más fórumra tartozna, de egy kis pizzéria például hol kaphat segítséget? KSH-nak írja le az összes termékét, azok összetételeit? Ez sem lenne életszerű, nem várható el egy kis vállalkozástól ilyen szövevényes adminisztráció.

Nehezen emészthető falat: a vendéglátás áfája Cikk

Továbbra is sokan bizonytalanok, hogy milyen áfakulcsot kell felszámolniuk az éttermekben, büfékben, cukrászdában. Egy kérdéscsokorra ezúttal Sinka Júlia okleveles adószakértő válaszolt.

Vád alatt az adó- és járulékcsaló Cikk

Egy kecskeméti férfi éveken át strómanok nevén lévő cégekkel működtetett csárdákat és pizzériát. Az adó- és járulékfizetést elkerülő férfi és tizenkét társa ellen a NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói vádemelést javasolnak a Bács-Kiskun megyei Főügyészségnél.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adott kölcsön kamata

Nagy Norbert

adószakértő

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink