19 találat a(z) helyben fogyasztás cimkére

Kávé áfája Kérdés

Fagylalt tölcsérben felszolgálva Kérdés

Kávézó – áfa Kérdés

Áfakódok büfé esetén 2. Kérdés

Pizzéria üzemeltetése, pizzaértékesítés és -kiszállítás Kérdés

Cukrászda, sütemények áfája Kérdés

Éttermi szolgáltatás helyett ételkiszállítás: de mennyi lesz az áfa? Cikk

A jelenlegi járványhelyzetben az éttermek is kénytelenek alkalmazkodni a megváltozott feltételekhez. A helyben fogyasztás helyett áttérnek kiszállításra, megrendelésre történő ételkészítésre. Olvasónk azt akarta megtudni, hogy ételkiszállítás esetén, milyen áfakulccsal kell szabályszerűen kiállítani a számlát. A kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

5 százalékos áfa alkalmazhatósága vendéglátásban Kérdés

Egy cukrászműhelyben (cukrászüzemben) készülnek a sütemények, amelyeket később hűtőautóval a cukrászdába átszállítanak, amely városon belül, a belvárosban található. Alkalmazható-e a cukrászdában helyben felszolgált és elfogyasztott sütemények esetében a kedvezményes, 5%-os áfakulcs?

5% éttermi áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves tájékoztatásukat. Egy áfás egyéni vállalkozó az alábbi övtj számon folytatja tevékenységét: 561005 Falatozó (büfé), melegkonyhás büfé. Vállalkozó alkalmazhatja-e a kedvezményes 5%-os áfakulcsot szolgáltatására, megvalósul-e a az előírt szj.55.30.01.-nek szolgáltatása, illetve minden feltétel akkor, hogyha az alábbi körülmények valósulnak meg: 1. A büfében vannak asztalok, székek, mosdó. Van beltéri (fedett) rész, és van kültéri rész asztalokkal, székekkel. 2. A kiszolgálás kizárólag a pultnál történik, felszolgálás nincs. 3. A fogyasztás végén a vendégek viszik vissza a pulthoz a tálcát, poharat stb. A pultosok takarítják le az asztalokat. 4. Kiszállítás nem történik a büféből, de az ételt el is vihetik a vendégek, ha akarják. 5. Az értékesített termékek: a. Alkoholos, nem alkoholos italok b. Limonádé, tea, kávé (készített) c. Frissensültek d. Hamburger, gyros e. Velős pirítós, melegszendvics Kérném tájékoztatásukat arra vonatkozóan, hogy a felsorolt körülmények alapján vállalkozó a helyben készített italokra, ételekre (amiket helyben fogyasztanak) alkalmazhatja-e a kedvezményes 5%-os áfa kulcsot, amennyiben ételeinek többségét félkész/késztermékből állítja elő. Megvalósítja-e ez a helyben készített étel és nem alkoholtartalmú italok fogalmát? Köszönöm!

Kürtőskalács áfa Kérdés

Van egy vendéglátó egységet/pecsenyézőt üzemeltető kft. (A vendéglátás áfa már tisztázott számomra.) Mostantól viszont szeretne kürtös kalácsot is árusítani. Jól gondolom, hogy a kürtőskalács áfája 18 százalék akkor is ha helyben fogyasztják, és akkor is ha elviszik?

Lángosozó Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Ügyfelem lángosozót szeretne üzemeltetni, a lángosozó előtt asztalok lennének kihelyezve, ahol a vásárlók el is tudnák fogyasztani a megvásárolt terméket. A helyben fogyasztóknak lehet-e az értékesítéskor 5%-os áfatartalmú pénztárgépes nyugtát kiállítani? Ebben az esetben megvalósul-e az áfatörvény szerinti szolgáltatásnyújtás? Elvitelkor 18%-os vagy 27%-os nyugtát kell kiállítani? Függ-e attól, hogy milyen a lángos feltétje? Jól gondolom-e, hogy csak akkor kell 27%-os áfatartalmú nyugtát kiállítani, ha a lángos feltétjének a hústartalma meghaladja a 20%-ot, egyéb esetben pedig, amikor pl. a feltét sajt, tejföl, fokhagyma, helyes a 18%-os áfatartalmú nyugta kiállítása? Vagy minden esetben 27%-os áfatartalmú nyugtát kell kiállítani? Köszönöm.

Vendéglátás – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pizzéria/ételbár adózásával kapcsolatban szeretnék tájékoztatást kérni. 1. kérdés: Egy SZJ553301 alá tartozó melegkonyhás egységbe (van ülőhely, mosdó, WC), mint étkezőhelyi vendéglátásban a pénztárgépben helyben fogyasztás esetén az ételek, illetve a helyben készített, nem alkoholtartalmú italok forgalmát lehetséges-e kedvezményes áfakulcsba rögzíteni? Melyek a kedvezményes áfakulcs alkalmazhatóságának a feltételei? 2. kérdés: A helyben történő egyéb fogyasztás (mint szolgáltatás): szeszes ital, palackos és dobozos üdítőital stb., milyen áfakulcs alá tartoznak? 3. kérdés: Elvitel esetén (mint "kiskereskedelmi eladásnál") a szeszes italt, üdítőt, kávét stb. milyen áfakulcsba kell sorolni? 4. kérdés: Szintén elvitel esetében: milyen áfakulcsba kell rögzíteni (18 vagy 27 százalékos áfába) a pizza-, a hamburger-, a hot-dog-, a melegszendvics- értékesítéseket? Melyek az esetlegesen 18 százalékos áfakulcs érvényesítésére vonatkozó törvények és rendelkezések, amennyiben lehetséges 18 százalékos áfakulcsot alkalmazni?

Pizzéria áfakulcsai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pizzéria/ételbár adózásával kapcsolatban szeretnék tájékoztatást kérni, amennyiben lehetséges. Egy SZJ553301 alá tartozó melegkonyhás egységben, mint étkezőhelyi vendéglátásban a pénztárgépben helyben fogyasztás esetén 5 százalékos áfakulcs szerint rögzítik az ételek, illetve a helyben készítet, nem alkoholtartalmú italok forgalmát. Helyben történő egyéb eladás (mint szolgáltatás) a 27 százalékos áfakulcs alatt szerepel (szeszes ital, palackos, dobozos üdítőital stb.). Sajnos az elvitelnél teljes a bizonytalanság. Ami bizonyos az elvitelnél (mint "kiskereskedelmi eladásnál"), hogy a 27 százalékos áfakód alatt kell rögzíteni a szeszes italt, üdítőt, kávét stb. Viszont elvitelnél nem tudjuk, hogy a 18 százalékos vagy a 27 százalékos áfakulcs alá tartozik-e a pizza, a hamburger, a hot-dog, a meleg szendvics? Olyan értelmezések is olvashatók, hogy bizonyos esetekben a 20 százalékos hústartalom alatt 18, felette 27 százalékos az áfafizetési kötelezettség. Ez pizzák esetében lenne alkalmazható, de például meleg szendvicseknél 12-14 százalék a hústartalom határa. A legtöbb terméknél nem éri el a 20 százalékot (sőt, még 12-14 százalékot sem) a hústartalom. Van olyan pizza, amelyen nincs is hús. Melegszendvicseknél, hamburgernél, hot-dognál sem egyszerű a különböző áfakulcsok alá sorolás. Természetesen ennek eldöntése más fórumra tartozna, de egy kis pizzéria például hol kaphat segítséget? KSH-nak írja le az összes termékét, azok összetételeit? Ez sem lenne életszerű, nem várható el egy kis vállalkozástól ilyen szövevényes adminisztráció.

Mekkora az áfa? Kérdés

Egyéb vendéglátóipari egységben helyben készített melegszendvics, hamburger, gyros, zöldségsaláta stb. helyben, asztalnál történő fogyasztás esetén értékesíthető-e 18 százalékos áfakulccsal?

Áfakulcs cukrászati tevékenységnél Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném állásfoglalásukat kérni a 2018. évi áfatörvény változásával kapcsolatban. Cégünk cukrászda-fagylaltozó egységet üzemeltet. Saját elõállító mûhellyel rendelkezünk, amelyben fõzési eljárással készült fagylaltokat állítunk elõ cukrász vezetésével, illetve az üzlettérben értékesítjük azt. Az üzlettérben leülõkkel rendelkezünk, van helyben fogyasztásra alkalmas hely, illetve nem alkoholtartalmú ital, kávé és tea elkészítése és fogyasztása is történik. Szeretném megtudni, hogy 2018. évtõl milyen áfakulcs alkalmazását kell figyelembe vennünk az értékesítés során? Segítségüket köszönettel:

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adott kölcsön kamata

Nagy Norbert

adószakértő

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink