19 találat a(z) helyben fogyasztás cimkére

Árkülönbség helyben fogyasztott és elvitelre kért ételek esetében? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Idén január 1-jétől 27 százalékról 18 százalékra csökkent az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után fizetendő áfa. Vagyis ha egy vendég helyben fogyaszt el egy helyben készített levest, akkor számára a szolgáltatást 18 százalékos áfával számlázzák, azonban ha elvitelre kéri, akkor már termékértékesítés valósul meg és így a számla végösszege 27 százalékos áfát foglal magában. Egy kolléganőm volt egy továbbképzésen, ahol úgy hallotta, hogy az elviteles leves és a helyben fogyasztott leves ára az eltérő áfatartalom miatt nem lehet egyforma. Vagyis két különböző árral kellene dolgoznia az éttermeknek. Véleményünk szerint egy cég maga szabja meg az árpolitikáját és árképzését, tehát nem köteles az eltérő áfakulcsok miatt eltérő árakat alkalmazni. Nem tudunk olyan törvényi előírást, ami ezt elrendelné. Létezik erre vonatkozóan törvényi előírás? Amennyiben mégis létezik ilyen előírás, az éttermeknek az étlapjukon kétféle árat kellene feltüntetniük, egy helyben fogyasztás esetén fizetendő árat és egy elviteles árat? Válaszát előre is köszönjük. Üdvözlettel: Lívia

Nettó ár Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vendéglátásban alkalmazott nettó árnak meg kell-e egyeznie az azonos ételeknél? Itt a kiszállított és a helyben fogyasztott áfakülönbségre gondolok. Például a helyben fogyasztott cigánypecsenye és a kiszállított pecsenye nettó árának kötelező-e megegyeznie? Ki jogosult és milyen feltételek megléte esetén a helyben fogyasztott ételekre szervizdíjat felszámítani? Köszönöm a válaszát. Zsuzsa

Éttermi áfakulcs: visszatérő kérdések és válaszok Cikk

Az éttermi szolgáltatás, a nem alkoholtartalmú italforgalmazásra vonatkozó kedvezményes áfakulcs januári bevezetése óta még mindig nem teljesen egyértelmű, mely esetekben lehet a 18 százalékos áfakulcsot alkalmazni, cikkünkben közöljük a legfrissebb információkat.

Vendéglátás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy "nassoldát" üzemeltet, aminek a lényege, hogy helyben készítünk nyers gyümölcsökből, zöldségekből desszerteket, italokat, illetve még teákat, kávét. Ezeket lehet helyben fogyasztani felszolgálás mellett, vagy elvinni. Az áfatörvény 2017. január 1-jétől hatályos módosítása szerint a helyben készített étel, ital helyben történő fogyasztása beletartozik-e a 18 százalékos áfakulcsba? Ami engem kicsit elbizonytalanít, az a melegkonyhás étkezésről írt NGM-tájékoztató, ezek az élelmiszerek nem főzéssel kerülnek előállításra. Köszönettel, F. Judit

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérelt ingatlanon végzett beruházás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel elővételi jog

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink