hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsökkentés nélkül is lehet adóreform

  • adozona.hu

Bár a napokban több szakértő állást foglalt amellett, szakmailag nem megvalósítható a 2011-es adóreform, de az Adózóna okleveles adószakértője másképp gondolja. Angyal József szerint az adóreform nagyarányú adócsökkentés nélkül is megvalósítható.

Az adózási szakemberek, könyvelők, kisvállalkozások számára adóreformot jelent az adózási rendszer egyszerűsítése, az adminisztráció csökkentése, az adórendszeren belüli átcsoportosítás is. Abban nincs vita, hogy jelenleg nincsenek meg a feltételei egy többszázmilliárdos, nagyarányú adócsökkentésnek, de adóreformot ettől függetlenül végre lehet hajtani. Mit jelentene az adóreform a gyakorlatban?

• A „szuperbruttó” kivezetése, mely jelenleg a legnagyobb akadálya a munkáltatói járulékcsökkentésnek. Ennek költségvetési kihatása nincs. 
• a két kedvezményes áfa kulcs összevonása, az élelmiszerek nagy részének kedvezményes kulcsba sorolása.
• Az Eva, Ekho és számos kis adó eltörlése. Kis adó az, melynek az adminisztrációs (beszedési) költsége csaknem eléri a befolyt adóösszeget.
• Helyi adók szerepének növelése, az ugyanarra az adótárgyra vonatkozó központi és helyi adók összevonása. Pl. gépkocsiadók.
• A TB jogszabályok egyszerűsítése, minimum járulék alap, tevékenység piaci értéke fogalmának eltörlése. A TB-s minimálbér szja törvénnyel megegyező fogalmi meghatározása.
• A „vállalatközi” adatszolgáltatás megszüntetése: a havi elektronikus adatszolgáltatás alapján az APEH szolgáltatna adatokat az OEP, Nyugdíjfolyósító, Munkaügyi Központok, stb. részére.
• Az évközi és év végi munkáltatói adatszolgáltatás megszüntetése: kilépő adatlap, M30-as nyomtatvány, álláskeresési igazolás, igazolás a levont járulékokról.
• A magánszemélyek 80 százalékánál már a 2010-es évre teljesítendő személyi jövedelemadó bevallásnál is megvalósítható a „söralátét” nagyságú bevallás. Ehhez az adatokat az APEH szolgáltatná.  A havi elektronikus adatszolgáltatás eddig csak munkát adott a vállalkozásoknak és nyelte az adófizetők pénzét. Itt az ideje a „visszaszolgáltatásnak”. 
• Az adójóváírás megszüntetése, helyette a gyerekkedvezmény visszaállítása,
• A természetbeni juttatások fogalmának pontosítása: az utalványok kiiktatása a magánszemélyek és a vállalkozások közül, 
• Legalább négy kulcsos progresszív adótábla bevezetése, a kedvezmények kivezetése mellett. Mind a családi adózáshoz, mind az egykulcsos adóhoz a többkulcsos adótáblán keresztül vezet az út.

Nem elsősorban a pénzhiány, hanem a rendelkezésre álló rövid idő miatt kellene most olyan adóreform intézkedéseket hozni, amelyek elsősorban az egyszerűsítést, adminisztráció csökkentését, adónemeken belüli átcsoportosítást jelentik és nemcsak a külföldi cégek, hanem a hazai cégek érdekeit is szem előtt tartanák. A könyvelők tudnának a legtöbbet mesélni arról, hogy az „adóreformnál” legkevésbé a könyvelők számítanak, pedig ők vannak a legközvetlenebb kapcsolatban a vállalkozásokkal.

Angyal József okleveles adószakértő

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési szolgáltatás

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Gépjármű-motorcsere elszámolása

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Kamarai hozzájárulás végelszámolás alatt

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink