hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Matolcsy lát esélyt az idei adócsökkentésre

  • MTI

Matolcsy György szerint a növekedés beindítása érdekében azonnali fordulatra van szükség egyebek mellett az adórendszerben, és a foglalkoztatásban; az idén az államháztartási hiány a GDP 4,5-6,5 százaléka között lehet. A leendő nemzetgazdasági miniszter lát esélyt egy idei, év közbeni adócsökkentésre és szigorú költségvetési politikát ígér.

Matolcsy György, az új kormány leendő minisztereit bemutató hétfői budapesti sajtótájékoztatót követően azt mondta: azonnali fordulatra van szükség az adórendszerben, csökkenteni kell a bürokráciát, teljes fordulatra van szükség foglalkoztatásban, el kell érni az uniós források jobb felhasználását és új Széchenyi-tervet kell elindítani. Matolcsy György az MTI-nek az energiapolitikával kapcsolatban azt mondta: a következő kormány mindenképpen "kordában kívánja tartani" az energiaárakat.
   
Az idén a GDP 4,5-6,5 százalékos sávjában lehet az államháztartás hiánya; az már látszik, hogy nem teljesül az eredetileg, a még hivatalban lévő kormány által vállalt, GDP arányosan 3,8 százalékos deficit - mondta. Hozzátette: jövőre a deficit várhatóan a GDP 4,5-5,5 százaléka körül lehet és hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány szigorú költségvetési politikát fog folytatni.
   
A fideszes a politikus elmondta: már jelenleg is folynak informális tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). A későbbiekben a kormányfő, Varga Mihály, és ő, valamint a jegybank képviselői tárgyalnak majd az IMF-fel. Szavai szerint a valutaalap egyebek mellett alacsony államháztartási hiányt, csökkenő pályára álló államadósságot, valamint a növekedés és a strukturális reformok elindulását várja el  Magyarországtól. Kifejtette: a Varga Mihály által vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság várhatóan június közepére teszi le jelentését, akkor lehet majd tisztán látni, hogy például szükség van-e pótköltségvetésre. Szintén ettől tette függővé azt is, hogy mekkora adócsökkentésre szánja el magát a kormány, de megerősítette: lát lehetőséget még az idén egy év közbeni adócsökkentésre.
   
Véleménye szerint 2011 végén határozható meg reálisan az euróbevezetés időpontja Magyarországon. Úgy fogalmazott: jelenleg nem lehet reálisan célba venni az euró bevezetését. A június közepére várt jelentés ismeretében részletes leltárt kell készíteni, és ehhez képest másfél év múlva lehet megnevezni az euróbevezetés menetrendjét.
   
A foglalkoztatásban a leendő miniszter szerint bővíteni kell a lehetőségeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2006-2010 közötti megszorítások hatása akár öt évig is eltarthat. A foglalkoztatási fordulatban hangsúlyt kap a távmunka, a részmunkaidős foglalkoztatás bővítése, valamint a közmunkák szerepének növelése. Ez utóbbi azonban a vállalkozások nélkül nem fog menni - mondta.
   
Matolcsy György szerint az európai uniós pénzekből lényegesen több forrást kell biztosítani a kis- és középvállalkozásoknak. Hozzátette: a fennmaradó mintegy 3.000 milliárd forint mintegy felét a kkv-k fejlesztésére, megerősítésére kell fordítani.
   
"Úgy gondolom, Széchenyi Istvánt újra ide kell hívni közénk" - fogalmazott Matolcsy György. A miniszter szerint szükség van a Széchenyi-terv újbóli elindítására, nagyobb szerepet kell szánni a kutatás-fejlesztésnek, az innovációnak, a versenyképesség növelésének, az egészségiparnak.
   
A mostani pénzügyi tárca sorsát feszegető kérdésre elmondta: francia mintára a nemzetgazdasági minisztérium felel a gazdaságért és a pénzügyekért, egyik államtitkársága végzi majd például a pénzügy-, költségvetéspolitika irányítását.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő és egyéni vállalkozó egyben

Szipszer Tamás

adószakértő

Bértámogatás és átalányadó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink