hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsökkentés: van reális elképzelés

  • Salgó Andrea

Orbán Viktor csütörtökön ismét ígéretet tett az idei adócsökkentésre, felülírva Kövér László két nappal korábbi, ellenkező tartalmú kijelentését. A Fidesz a hvg.hu-val azt közölte, hogy az új kormány nemcsak az adócsökkentést, hanem az egyszerűsítést is komolyan gondolja, az ütemezés azonban továbbra is bizonytalan. Szakértőket kérdeztünk arról, hogy mi lenne a szakmailag leginkább indokolt módosítás.

Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke a vállalkozók terheinek négy, a munkavállalókénak pedig hat év alatti csökkentéséről beszélt egy lakossági fórumon. Kijelentését sietve cáfolta Orbán Viktor, aki még a választások első fordulója előtti pénteken többször hangoztatta a júliusi radikális adócsökkentéssel kapcsolatos terveit. Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesznek ahhoz, hogy állja a szavát, szeptembertől a GDP két százalékának megfelelő mértékű adócsökkentést kellene végrehajtania anélkül, hogy növelné a hiányt. 

Adót emelni nem, de csökkenteni bármikor lehet, akár év közben is – mondta a hvg.hu-nak Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst &Young adószakértője, bár ehhez az kell, hogy az éves adóknál visszamenőleges hatállyal történjen a csökkentés. A szakértő szerint jelen helyzetben a legszerencsésebb a munkát terhelő járulékok 27-ről 22 százalékra, a társasági adó 19 százalékos kulcsának 10-re csökkentése volna. Ez utóbbi a gyakorlatban azt jelentené, hogy a 10 százalékos kulcsot, mellyel jelenleg legfeljebb az 50 millió forintos árbevételű cégek adózhatnak, egységesítenék, és árbevételtől függetlenül minden vállalkozásnak 10 százalékos társasági adót kellene csak fizetnie.

Ez Vámosi-Nagy szerint nagy lépés lenne ahhoz, hogy a magyar adórendszer vonzereje növekedjen a nemzetközi befektetők előtt. Az adócsökkentés elengedhetetlen feltételének azt tartja, hogy legyen rá fedezet, magyarán az intézkedés ne növelje tovább az amúgy is jelentős költségvetési hiányt. A kieső bevételeket szerinte azonban aligha kompenzálnák a mostanában sokat hangoztatott ígéretekkel – a korrupció felszámolásával, illetve az önkormányzatok és képviselők létszámának megkurtításával – megtakarított pénzek. Célszerű lenne megvizsgálni viszont a pénzügyi és szolidaritási alapok megfelezésének lehetőségét, mert, mint mondta, a jelenlegi konstrukció igencsak pazarlónak tűnik.

 A cikk folytatásához kattintson a hvg.hu-ra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfamentes szolgáltatásnyújtás EU-ba

Bunna Erika

adótanácsadó

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink