hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Válságtanácskozna az MSZP

  • MTI

Az MSZP olyan válságtanácskozás összehívását tartja szükségesnek, amelyen a kormány, a parlamenti pártok, a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek, valamint gazdasági szakemberek közösen keresnének kiutat a gazdasági válságból.

A kezdeményezésről újságíróknak pénteken, a szocialista képviselőcsoport ülése után beszámoló Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető indoklásképpen azt mondta: a magyar gazdaság jövőre a kormány által várt 1,5 százalékos növekedés helyett - akár hasonló mértékű - recesszióba süllyedhet, ráadásul az látszik, hogy a régió többi állama jobban teljesít, mint Magyarország.
   
"Orbán Viktor politikája miatt Magyarország sérülékenyebb a válságban, mint a környező országok; ha ezt a politikát folytatja a miniszterelnök, akkor könnyen a görög útra lökheti az országot" - jelentette ki az MSZP elnöke, megjegyezve: az általuk javasolt válságtanácskozás célja az lenne, hogy néhány ügyben sikerüljön közös álláspontot kialakítani a résztvevők között. Az MTI kérdésére, hogy a tanácskozást a 2008 októberében tartott nemzeti csúcs mintájára képzelik-e el, Mesterházy Attila úgy válaszolt: ha az akkori ellenzék partnerként viselkedik, a nemzeti csúcs jó lehetőség lett volna a kompromisszumkötésre, és remélik, hogy Orbán Viktor most hajlandó erre.
   
A pártelnök helyesnek nevezte, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a héten tárgyalt a bankszövetség képviselőivel. Feltette ugyanakkor a kérdést: a szerinte az eddigi kormánypolitikát felülírő "békülékenyebb hangnem", előkészítése-e annak, hogy a kormány mégiscsak a Nemzetközi Valutaalaphoz fordul pénzügyi védőhálóért.
   
A frakció további döntéseit sorolva Mesterházy Attila közölte: az MSZP nem támogatja a Fidesz által kezdeményezett jóvátételi adó bevezetését, amelyet a kormánypárt az előző rendszer vezetőinek járó nyugdíjakra vetne ki. Az előző rendszer vezetőinek nyugdíjcsökkentéséről korábban a Parlamentben egyeztettek a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP képviselői, az MSZP akkor nem vett részt a tárgyaláson.
   
A szocialista pártelnök most azt mondta: elfogadhatatlannak tartják a kollektív bűnösség elvét, és véleményük szerint a Fidesz elképzelése számos, évtizedeken át tisztességesen, becsületesen dolgozó embert is sújtana, ezért - és mert visszamenőleges hatályúnak tartják - ellenzik azt. Hozzátette, az Alkotmánybíróság állásfoglalását fogják kérni arról, hogy az új alaptörvénynek - a fideszes kezdeményezés egyik hivatkozási pontjaként szolgáló - preambuluma jogforrásnak tekinthető-e.
   
Kitért arra is, hogy mivel a kormány által javasolt igazságszolgáltatási reform véleményük szerint túlzott hatalomkoncentrációra ad lehetőséget, ám nem orvosolja a jelenlegi problémákat, nem fogják megszavazni azt.
   
Mesterházy Attila újból megerősítette, hogy a szocialisták a kisebb módosítások ellenére nem támogatják az új munka törvénykönyvének tervezetét sem, egyszersmind szolidaritásukról biztosította az azzal szemben tiltakozókat, demonstrálókat.
   
A további frakció-állásfoglalások közül kiemelte, hogy az MSZP ellenzi az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva megszüntetését.
   
Ismertette végezetül, hogy a szocialista párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartja következő részországgyűlését, ahol a kelet-magyarországi térség felzárkóztatása lesz a téma. Emellett - fűzte hozzá - az MSZP-s képviselők "kirajzásba" kezdenek a jövő héten, és mind a 176 egyéni választókerületbe eljutnak az év végéig.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink