hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Akár 98 százalékkal is adózhatna a korhatár előtti nyugdíj?

  • adozona.hu

A kormány arra készül, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem ért nyugdíjasokat visszatereli a munka világába, s a ki mégsem mond le nyugdíjáról az adózni fog ebből a jövedelemből. Nem is keveset. A minisztérium egyelőre nem nyilatkozik.

A tudósítások arról szólnak, hogy ez nem lesz kötelező,  választani lehet majd a  nyugdíj és az ismételt munkába állás között, de aki nem mond le a nyugdíjáról,  annak a nyugdíja nem lesz adómentes, hanem a legmagasabb adókulcs szerint lesz adóköteles. (Időközben a Belügyminisztérium lezárta a rendvédelmi szakszervezetekkel folytatott tárgyalást. Utóbbiak elfogadhatatlannak tartják, hogy a szolgálati nyugdíjat a legmagasabb adókulccsal adóztatnák meg a jövőben.)

Felmerül azonban a kérdés, hogy mit jelenthet ez a gyakorlatban?

Jelenleg ugyanis minden személyi jövedelem után  egyetlen, 16 százalékos adókulccsal kell adózni, vagyis a hatályos személyi jövedelemadó törvény szerint nincs „legmagasabb”  adókulcs. Sokan úgy vélik, hogy ez a felröppent hír egy magasabb – sokak által  nagyon is indokoltnak tartott – adókulcs visszaállításának szándékát vetíti előre. Mások azonban nem hiszik, hogy a kormány feladná az egykulcsos személyi jövedelemadóról vallott elvét.

Akkor mégis mit jelenthet ez?

Bár a hatályos személyi jövedelemadó törvényben nincs legmagasabb adókulcs, de az elhíresült felmondási pénzekre kirótt 98 százalékos büntető adó létezik, vagyis van a személyi jövedelmekre „legmagasabb adókulcs”.

Elvileg tehát a kormány  elképzelése azt (is) jelentheti, hogy ezt a  98 százalékos adót (mint legmagasabb adókulcsot) terjesztenék ki az érintettek nyugdíjára? Ha ez így lenne, a nyugdíj 2 százaléka vagy a munkába visszatérés között kellene választani.

Megkérdeztük a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot arról, hogy a legmagasabb adókulcs kapcsán tulajdonképpen miben gondokodik a kormány, egy újabb adókulcs bevezetését tervezi vagy a már „hatályban” lévő, jelenleg is létező adókulcsok legmagasabbikával sújtanák ezeket a jövedelmeket. Arra is rákérdeztünk, hogy milyen mértékű adóztatást tart a kormány most reálisnak. A minisztréium röviden csak annyit reagált: "a kormánydöntést követően tudunk információval szolgálni a nyugdíjazás témakörében".

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink