hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi vár a nyugdíjas rendvédelmisekre? Adó, munka, nyugdíjkorhatár

  • adozona.hu

Azoktól a korkedvezményes nyugdíjas rendőröktől, akik nem mennének vissza legálisan dolgozni, de feketén munkát vállalnak, megvonnák járandóságukat. A jövőben az általános nyugdíjkorhatár a rendvédelmi dolgozók esetében is 65 év lesz - derül ki egy belügyminisztériumi feljegyzésből.

Egy, az Index birtokába került belügyminisztériumi került feljegyzés részletesen ismerteti Pintér Sándor kompromisszumos javaslatát. A dokumentum a Rendvédelmi Érdekegyeztető Fórum május 24-i ülésén elhangzottakat rögzíti, illetve azt a keddi kormányülés utáni informális találkozót, amelyen Pintér Sándor tájékoztatta a szakszervezeteket az új javaslatról - írja a lap.

Eszerint az általános nyugdíjkorhatár a rendvédelmi dolgozóknál is 65 év lesz. A korkedvezményes nyugdíj megszüntetése nem vonatkozna azokra, akik idén töltik be 57 évüket. Akik idén még nincsenek 57 évesek, azokat több kategóriába sorolnák. Azok a nyugállományban lévők, akik nem dolgoznak és nem is vállalnak munkát, maguk dönthetik el, vissza akarnak-e térni dolgozni. Aki viszont feketén dolgozna, attól megvonnák a szolgálati nyugdíjat. 

A nyugállományban maradó egykori rendőröket, katonákat, tűzoltókat a jövőben csak 65 éves koruk fölött illetné meg a teljes nyugdíj. Addig az általános szabályok szerint a nyugdíjból 16 százalék adót kell fizetniük.

A lap azt írja: több utat választhatnak azok, akik már nyugdíjasok, de vissza akarnak térni dolgozni. Pintér javaslata szerint ha a magánszektorban helyezkednek el, jövedelmük és a nyugdíjuk együttesen adózik. Aki az állami szektorban vállal munkát kormánytisztviselőként, köztisztviselőként, közalkalmazottként, alkalmazása idejére nem kap nyugdíjat.

Aki a nyugdíjból visszatér a testülethez, de nincs lehetőség állományba vételére, a fegyveres és rendvédelmi szervek különleges foglalkoztatási állományába kerül, heti 35 órás munkahéttel, s a tervek szerint az aktív állomány a mindenkori (jelenleg 65 éves) nyugdíjkorhatárhoz képest 5 évvel korábban vonulhatna nyugdíjba. Ehhez azonban legalább 30 éves szolgálati idő kell.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink