hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Negyvenéves nő nyugdíj előtt: az ONYF ragaszkodik egy nyilatkozathoz

  • adozona.hu
5

Milyen papírt, nyilatkozatot kell kitöltenie a nyugdíj előtt álló 40 éves nőnek ahhoz, hogy megállapítsák a nyugdíját? Olvasói kérdésre Viszló László, az Adózóna munkajogi szakértője válaszol.

Számomra még mindig kétséges, hogy a 40 éves munkaviszonnyal rendelkező nők, öregségi nyugdíj megállapítása alkalmával az egyéni vállalkozást meg kell-e szüntetni a kezdőnapot megelőzően. Június 21.-én - előzetes határozattal (2010.dec.6.) meg lesz a 40 évem, 2011.06.27-től kértem a nyugdíj megállapítását, a szükséges dokumentumokat megküldtem hiánytalanul, de egy nyilatkozatot küldtek a megyei Országos Nyugdíjfolyósítási Intézettől, melyben arról kell nyilatkoznom, hogy nincs biztosítási jogviszonyom, a részletek az egyéni vállalkozást is említették. A munkaviszonyom megszűnt 2011.06.26.-án, de egyéni vállalkozó vagyok. Előzetesen az ügyfélszolgálat azt a tájékoztatást adta, hogy nem kell megszüntetnem a vállalkozásomat, öregségi nyugdíj - a 40 éves is az - megállapításakor. Önök szerint meg kell-e szüntetnem a vállalkozásomat 2011.06.26.-án, amikor a munkaviszonyom is megszűnik? Az én értelmezésem szerint egyéni vállalkozóként is jogosult vagyok a nyugdíjra, nem szeretném, hogy tévedésből az ügyintézés sokat késsen.

A nyugdíjazáshoz a biztosítási jogviszonyt meg kell szüntetni. A nyugdíjazást és a biztosítási jogviszony megszüntetését követően viszont már nincs akadálya annak, hogy az érintett – most már nyugdíjasként – akár munkaviszonyban, akár egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonyban ismét kereső tevékenységet folytasson.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (5)
Szántó Margit

Tisztelt Cím !
Érdeklődni szeretnék , hogy 40 év után ha nyugdíjba megyek , akkor megkapom e továbbra is az üzemi balesetből kifolyólag folyósított járadékomat , vagy elveszítem azt.
1973-ban szenvedtem üzemi balesetet és azóta kapom a járadékot. tudni szeretném , hogy ez továbbra is megillet e és , hogy ezt a nyugdíj mellett kapom e .
Köszönettel:Szántóné

Farkas János

2005.07.01.-től 2011.06.25.-ig maszeknál dolgoztam,június 26.-val kértem a nyugdíjozásomat 44 év 78nap munkaviszonnyal, betöltve a 60 évet.
Érdeklődni szeretnék, hogy jár-e nekem sétálóidő? és ha igen hány hónap?

Előre is köszönöm a válszt.

Körösi Zsuzsa

Szerintem a Tbj. 5§ (1) "e" pontjában a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő (főállású ev) biztosítása nem azonos a munkaviszony melletti (36 órát elérő) ev. biztosítási jogviszonyával, tehát rá nem vonatkozik a megszüntetés, csak a munkaviszonyt kell megszüntetni. A nyugdíjbavonulás kezdő napjával pedig már kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül (11T1041-en bejelentve) a "biztosítás vége" (06.26.).

Sajnos nem egyformán vélekednek szakemberek, ezért is volt a kérdésem. Mindenesetre nem szüntettem meg eddig a vállalkozásomat, az ügyfélszolgálat válasza alapján.
Egy "normál" öregségi nyugdíjas sem szünteti meg, a 40 éves kedvezményes nyugdíjbavonulás is rendes öregségi nyugdíj kategóriába esik. Szerintem.

Körösi Zsuzsa

Szia Varga Era!

Én is erre gondoltam, ezért felkerestem e-amil-ben az ügyfélszolgálatukat.

Ezt a választ kaptam:

Elektronikus úton érkezett levelére válaszolva tájékoztatom, hogy nyugdellátása igénylése során egyéni vállalkozói jogviszonyát nem kell megszüntetni illetve szüneteltetnie sem. Munkaviszonyát viszont meg kell szüntetni, mivel munkaviszony fennálása alatt öregségi nyugdíj nem állapítható meg az Ön esetében. Amennyiben 2011. június 26-val megszűnik munkaviszonya legkorábban 2011. június 27-től kérheti öregségi nyugdíja folyósítát.
Nincs jelentősége annak, hogy a 40 év jogosultsági idő megszerzését követően esetleg pár nappal tovább dolgozik.
Munkaviszonya megszűnésével kapcsolatban Önnek TB kiskönyvét és munkaviszony megszűnéséről szóló munkáltató igazolását célszerű csatolni az igénybejelentéshez, a 2011. évi NYENYI lapot igazgatóságunk ügyintézője kéri be foglalkoztatójától, természetesen ezt is lehet az igényléssel együtt csatolni, amennyiben ezt foglalkoztatója kiállítja.
Egyéni vállakozói tevékenységével kapcsolatban 2010 és 2011 évi NYENYI lapjait szintén soron kívül célszerű kiállítani és megküldeni az igénybejelentéssel nyugdíjügye mielőbbi intézéséhez.

Varga Era

Érdemes lenne nem megszüntetni, hanem szüneteltetését kérni. Amint megállapítják a nyugdíjat, ma már hamar megy, ha minden papír be van adva, amire szükség van. Utána ismét feléleszteni az egyéni vállalkozást és kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozóként tovább vállalkozhat.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Kezelt vagyon kifizetői státusza

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Egyszerűsített végelszámolás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink