hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyári gyakorlat: járulékok, adók, amiket fizeni kell

  • adozona.hu

Foglalkoztathatók-e tanulmányi szerződés nélkül nyári gyakorlatra felvett diákok? Mit és mennyit kell utánuk fizetni? Olvasói kérdésre Viszló László, az Adózóna munkajogi szakértője válaszol.

Szakmunkás tanulók kötelező nyári gyakorlatát szeretnék a kft-nél eltölteni. Kérdésem az, hogy lehet-e tanulmányi szerződés nélkül, csak a nyári időtartamra alkalmazni őket. Amennyiben díjazást nem fizet a cég, csak a szakmai hátteret /munkavédelem, ebédszünet/ biztosítjuk, kell-e utánuk az államnak adót, tb-t fizetni, bejelentési kötelezettség van-e?

A nyári összefüggő gyakorlatra az iskolarendszerű szakképzésben részt vevő tanulók juttatásairól szóló 4/2002. (II. 26.) OM rendelet kimondja, hogy minden esetben kötelező a tanulónak díjazást adni legalább a szakképzésről szóló (1993. évi LXXVI.) törvényben meghatározott mértékben. A törvény a pénzbeli juttatás havi legkisebb összegét a minimálbér tizenöt százalékában határozza meg a szakképzési évfolyam első félévében. A második és azt követő félévekben a juttatást legalább tíz százalékkal emelni kell. Az emelés lehet ennél magasabb is a tanulmányi eredmény függvényében.

A juttatás mértékét egy hónapra állapítja meg a törvény és kimondja, hogy a díjazás összegét arányosan csökkenteni kell, ha az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama egy hónapnál rövidebb, vagy ha a tanuló a gyakorlatról bármilyen ok miatt távol marad, illetőleg arányosan növelni kell, ha az időtartama egy hónapnál hosszabb. A pénzbeli juttatásokon kívül vannak egyéb jogszabály alapján járó juttatások (meleg étel, kedvezményes étkezés, útiköltség-térítés, tisztálkodási eszköz, munkaruha, stb.)

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink