hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Korengedményes nyugdíj: munkaügyi vitát kezdeményeztek a kormánnyal

  • MTI

A BKV egyik szakszervezete, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett a kormánnyal a korkedvezményes, korengedményes nyugdíjazás megszüntetésével kapcsolatban.

Gulyás Attila, a VTDSZSZ elnöke az Orbán Viktor miniszterelnöknek hétfőn elküldött, MTI-hez szerdán eljuttatott levelében azzal indokolta a vita kezdeményezését, hogy a tervezett intézkedések súlyos érdeksérelmet és egzisztenciális fenyegetést jelentenek a BKV Zrt.-nél foglalkoztatott metró-, hév-, troli-, villamos- és autóbusz-vezetőknek.
   
A korengedményes nyugdíjazás lehetősége Gulyás Attila szerint biztosította a szakmából való tisztes visszavonulás lehetőségét a járművezetőknek, akik többéves munkaviszony után az egyre szigorodó pályaalkalmassági feltételek miatt a hivatásuk feladására kényszerültek. Ezek a lehetőségek vonzóerőt is jelentenek a fiatalok számára.
   
Mint fogalmazott, elfogadhatatlan számukra a korkedvezményes, korengedményes nyugdíjazás lehetőségének megszüntetése, mert előbbi terheit külön járulékfizetéssel, utóbbi terheit pedig a nyugdíj előre történő megfizetésével a munkáltatók viselik, így az állami költségvetés számára extra kiadást sem jelent.
   
Azt kérik Orbán Viktortól, hogy a közforgalmú járművek vezetőinek körében a kormány tartsa fent a korkedvezmény és a korengedményes nyugdíjazás lehetőségét.
   
Gulyás Attila levelében hangsúlyozta, a tervezett intézkedés miatt készek sztrájkolni is, ennek elkerülése érdekében azt várják a miniszterelnöktől, hogy már most jelölje ki érdemi felhatalmazással bíró képviselőjét, aki az első tárgyalások kezdetétől folyamatosan részt vesz az egyeztetésben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink