hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi várhat a korengedményes és rokkant nyugdíjasokra?

  • HVG

Jogos engedmények és indokolatlan kiváltságok egyaránt akadnak a korhatár alatti nyugdíjazás szabályaiban. Az Orbán-kormány által elhatározott felülvizsgálatuk indokolt, elvégre finanszírozásuk egyre nehezebb, a kiugró kivételek pedig társadalmi feszültséget gerjesztenek. A konfliktusok a vesztesek érdeksérelmei miatt sem úszhatók meg.

„Tűzoltó leszel s katona.” Keserű szájízzel idézgetik az egyenruhások József Attila sorait múlt kedd óta, amikor a Fidesz-kormány tagjai a Széll Kálmán-terv egyik pontjaként bejelentették: 2012-től bezárják a korhatár alatti nyugdíjba menetel kapuit. A több százezer embert érintő szigorítás lényege Orbán Viktor kormányfő szavai szerint az, hogy ezentúl egyetlen, mindenkire érvényes korhatár lesz. Ez jelenleg 62 év, ami fokozatosan 65 évre emelkedik.

A Széll-terv a különböző engedményes nyugdíjszabályok felülvizsgálatára év közepi, a szigorító előírások parlamenti elfogadására pedig év végi határidőt jelölt meg. A kormányzati megnyilatkozásokból egyelőre csak annyit tudni, hogy a különféle kedvezményekkel már nyugdíjba vonult korhatár alattiaktól nem vonnák el az ellátásokat. Kemény felülbírálatra számíthatnak viszont a rokkantsági nyugdíjban részesülők, ha még nem töltötték be a korhatárt. Az ő járandóságaikra tavaly a nyugdíjkassza 12 százalékát fordították. Nekik közmunkát, elsősorban csatorna-, gát- és víztározó-építést kínál majd a kormányzat – a 358 ezer rokkantnyugdíjas a korhatár betöltéséig szinte az egész Kárpát-medencét feláshatná. Akik nem bírják a nehéz fizikai munkát, azoknak könnyebb feladatot ígérnek. Kérdés azonban, miből finanszírozható a program.

Molnár Patrícia Időutazók című cikkének folytatását olvassa el a HVG legfrissebb számában (2011/10)!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink