hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Késik a reálhozam: fizetnek-e kamatot?

  • hvg.hu

Még legalább négy hónapot kell várniuk a magánnyugdíjpénztárból visszalépőknek arra, hogy a pénztárak megállapítsák, mennyi reálhozam jár nekik. A törvényben előírt július 20-ai dátum ugyanis nem azonos a reálhozamok kifizetésének időpontjával.

A közelmúltban egységesítették a törvényben a magán-nyugdíjpénztári vagyon elszámolásának dátumát. Eszerint a pénztáraknak 2011. május 31-én meg kell határozniuk a visszalépők egyéni számláinak értékét, és ezt az összeget egyben kell átadniuk 2011. június 12-ig a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap részére. 

A pénztáraknak – a törvény értelmében – az átadandó összegbe bele kell számítaniuk a náluk lévő összes függő portfólióban található pénzt is, ami a gyakorlatban olyan tagdíjakat is jelenthet, amelyek még nem érkeztek be a pénztárak számlájára – figyelmeztet Angyal József okleveles adószakértő.

Például olyan munkavállalóét is, akinek a munkáltatója időközben tönkrement, ezért fizetésképtelenné vált és tagdíjtartozása van, vagy aki például évekkel ezelőtt véletlenül rossz helyre utalta a tagdíjat, és bár azóta önellenőrzéssel korrigálta, az átfutási idő miatt a pénz még a NAV számlájára érkezik. A pénztáraknak a pontosan nem beazonosítható tagdíjbefizetéseiket is át kell adniuk az államnak, ezért  – a Portfólió értesülése szerint – az sem kizárt, hogy olyan tételeket is beleszámítanak majd az átadott összegbe, amelyek gazdáiról később kiderül, hogy maradó pénztártagok. Ezeket a pénzeket – a hvg.hu minisztériumi forrása szerint – utólag visszakapják a maradók.

Miután a pénztárak kiszámolták és átadták az összeget az alapnak, meg kell határozniuk, hogy ki mekkora összegű reálhozamra és tagdíj-kiegészítésre jogosult. Ezt az államtól július 20-áig igényelhetik vissza, hogy később átutalják vagy kifizessék a tagoknak. A dátum egyelőre nem ismert, de a hvg.hu úgy értesült, kamatot a reálhozamra május 31-e és a visszaigénylés dátuma között nem szándékozik fizetni az állam.

A tényleges hozamokat jelentősen befolyásolják majd a tőzsdei folyamatok is.

Reálhozam-kalkulátor
Ha szeretné tudni, körülbelül mekkora összegre számíthat, kattintson az Adózóna Reálhozam-kalkulátorára!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink