hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Reálhozam-kalkulátor az Adózónán: számoljon!

  • adozona.hu

A reálhozam-kalkulátor használatához be kell írni az évente a nyugdíjpénztárba befizetett (a munkáltató által átutalt) összegeket. Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a kalkulátor használatához.

A reálhozam-kalkulátort  használónak meg kell adnia a befizetéseinek összegét attól az évtől, amikortól magánnyugdíjpénztár-tag volt. Amennyiben nincs tisztában azzal, mennyi pénzt utalt át munkaadója a pénztárnak, kiszámolhatja. Elég, ha tudja, mennyi volt az adott évben a bruttó átlagkeresete, majd levonja belőle az adott évben érvényes magán-nyugdíjpénztári tagdíjat.

Számoljon itt!
A reálhozam-kalkulátorért kattintson ide!

Aki mondjuk 2004-ben lett magánnyugdíjpénztártag, és bruttó átlagkeresete 2004-ben 150 ezer forint volt, annak ebből a 150 ezer forintból le kell vonnia a 8 százalékot, majd a kapott számot megszoroznia 12-vel, hogy megkapja, mennyi volt 2004-ben az éves befizetése. Ez a befizetés - amennyiben a példánál maradunk - 150 ezer forint bruttó átlagkeresetnél évi 144 ezer forint. Ha valaki szeretné megkapni, mennyi reálhozam jár neki összesen, akkor 2004 és 2010 között minden évben be kell szoroznia az éves átlagkeresetét a magánnyugdíjpénztár adott évben érvényes járulékával.

Az éves átlagkereseteket és a magánnyugdíjpénztárak éves járulékait az 1998 és 2010 közötti időszakra vonatkozóan egy táblázatban foglalta össze a hvg.hu, kattintson!

Milyen adatokkal dolgozik a reálhozam-kalkulátor?

1. A számítás azt feltételezi, hogy a pénztártag befizetésének 50 százalékát éves diszkontkincstárjegybe, a másik 50 százalékot részvénybe fektették be.
2. A kincstárjegy hozamát az Államadósság Kezelő Központ adatai alapján határoztuk meg.
3. A részvényhozamokat az éves BUX adatok alapján számszerűsítettük. Természetesen a tényleges hozamokat a BUX év végi adata csak tendenciájában tükrözi, a tényleges hozam nagyon sok tényezőtől függhet. Lehet vizsgálni más tőzsdéket is, de az általános tendenciák között nagyon lényeges különbségek nem lehetnek.

4. Működési költségként 4,5 százalékot vettünk figyelembe, a részvények estében kiegészítve 0,9 százalék többletköltséggel.
5. Az inflációs adatok az Eurostat 2010-es évkönyvéből származnak, a 2009. és 2010. év adata a KSH által közölt adat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pótbefizetéssel terhelt kft. üzletrészének eladása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Duális képzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink