hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Reálhozam-kalkulátor: számolja ki, mennyi pénzt kap!

  • adozona.hu

A hvg.hu reálhozam-kalkulátor használatához be kell írni az évente a nyugdíjpénztárba befizetett (a munkáltató által átutalt összegeket). Ezeket a munkavállaló lekérheti attól a nyugdíjpénztártól, amelyiknek tagja volt. De nem kell megijedni: az is tudja használni a kalkulátort, aki nem tudja, mekkora összeget utalt át foglalkoztatója a magánnyugdíjpénztárnak. Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a kalkulátor használatához.

A hvg.hu reálhozam-kalkulátora a magán-nyugdíjpénztári reálhozamok tervezett kifizetésére vonatkozó, 2011. február 10-ig a sajtóban megjelent információk alapján készült. Célja annak felmérése, hogy egy feltételezett befektetési stratégia alapján milyen reálhozammal számolhat egy pénztártag. Mivel számos befektetési portfolió létezik, a kalkulátor adatai tájékoztató jellegűek. Annak meghatározásában segíthetnek csak, hogy milyen nagyságrendű összeggel számolhatnak az egykori tagok a kifizetéskor - a kalkulátor feltételei alapján.

A reálhozamra - vagyis a mindenkori infláció feletti hozam összegére - kíváncsi felhasználónak csupán egy adatot kell megadnia: a nyugdíjpénztárba évente befizetett, a munkáltató által átutalt összegeket. Ennél azonban jóval több információ szükséges a számításhoz. A kalkulátor készítője, Béres Molnár Gergely könyvvizsgáló és adószakértő számításai azt feltételezik, hogy a pénztártag befizetésének 50 százalékát éves diszkontkincstárjegybe, a másik 50 százalékot részvénybe fektette be a magánnyugdíjpénztár. Bár a valóságban a portfóliók ettől eltérhetnek, egy tájékoztató jellegű számításnál azt tartottuk a célravezetőnek, ha mindkét befektetési forma azonos súllyal szerepel.

A cikk folytatását, a reálhozam számításokkal kapcsolatos ok-okozati összefüggéseket olvassa el itt, a kalkulátorért pedig kattintson ide!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink