hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egykulcsos adó: mekkora kieséssel lehet számolni?

  • MTI

Csak közép-, illetve hosszú távon tudja a fogyasztást ösztönözni az egykulcsos személyi jövedelemadó (szja) rendszere. Kalocsai Zsolt egy adó- és üzleti tanácsadó társaság elnök-vezérigazgatója, leszögezi azt is, hogy az egykulcsos szja-rendszer miatt rövidtávon költségvetési oldalon jelentős kiesés várható.

Az egykulcsos rendszer ugyanakkor jó irányt jelenthet - fűzi hozzá. A szakember felhívja a figyelmet: ma Magyarországon az adóbevallást benyújtók mindössze 6,5 százalékától származik az szja-bevétel több mint 80 százaléka, vagyis nagyon szűk az a réteg, amely az egy kulcs révén jelentős jövedelemtöbbletben részesül. Emlékeztetett arra is, hogy a büdzsé friss számai szerint a 2010. januári 202 milliárd forinttal szemben az idei első hónapban mindössze 166 milliárd forintnyi szja-bevétel folyt be a költségvetésbe.

Kalocsai Zsolt úgy véli: összetett kérdés, hogy vajon pozitívak-e az egykulcsos adó hatásai. Szerinte az egykulcsos adó bevezetése sosem hermetikus, külső hatásoktól mentes gazdasági környezetben történik, és az egy kulcs nem szimplán egy kulcsot jelent, hanem gyakorta adócsökkentéssel is jár. Ezen kívül az adókedvezmények rendszerének szűkítése is több esetben megvalósult, továbbá az adóellenőrzések, ezen keresztül pedig az adóbeszedés hatékonysága is javult - fűzi hozzá. Leszögezi: az egykulcsos rendszer megítélése pozitív lehet, ha az adminisztráció egyszerűsítése kerül előtérbe, az adóalap meghatározása pedig nem lesz bonyolultabb, mint a korábbi progresszív rendszerben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink