hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit tehet a tudta nélkül elbocsátott kismama?

  • adozona.hu

Beteg gyermekével gyesen lévő munkavállalót bocsátott el a munkaadó minden értesítés és indoklás nélkül. Milyen jogai vannak, s mit tehet a gyesen lévő alkalmazott?

Lakóhelyemen egy helyi vállalkozónál dolgoztam határozatlan idejű munkaszerződéssel. Innen mentem gyedre illetve gyesre. A gyes 2010. január 4-én járt volna le, mivel azonban kislányom tartósan beteg, a gyest először 2011. január 4-ig, majd pedig további egy évvel, 2012. január 4-ig orvosi javaslatra meghosszabbították. Igaz, ezt nem jeleztem a munkáltatóm felé, de a munkáltatómtól sem kaptam semmiféle értesítést, hogy megszüntette a munkaviszonyomat. Most, amikor a családi adókedvezménnyel kapcsolatos papírokat bevittem hozzá, közölte, hogy ő már nem a munkáltatóm, mert megszűnt a munkaviszonyom. Megteheti-e ezt?

A Munka törvénykönyve (90. § (1) bekezdés e) pontja) értelmében rendes felmondással a munkáltató nem szüntetheti meg a munkaviszonyt, a gyermek ápolása, illetve gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság ideje alatt.

A jogszabály (138. § (5) bekezdése) azt is kimondja, hogy ha a munkavállaló gyermekét otthonában gondozza, akkor a gyermek 10 éves koráig a gyes folyósítása mellett fizetés nélküli szabadságra jogosult. Ön tehát a megadott információk szerint felmondási védelem alatt áll jelenleg is. A felmondást egyébként minden esetben írásban, indokolással ellátva köteles a munkáltató Önnek személyesen átadni, vagy postai úton megküldeni. Jogszerűen tehát nem tehet olyat, hogy minden előzmény nélkül közli, már nem áll fenn a munkaviszony, azonban erről Önt nem tájékoztatta. Mindenképpen javaslom, hogy forduljon ügyvédhez a helyzet mielőbbi tisztázása érdekében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink