hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kalkulátorral segítenek a magán-nyugdíjpénztárak

  • MTI

Közös nyugdíjpénztári tájékoztató kampányt indított az ING, az AXA, az AEGON, és az Allianz. A www.tajekozodjon.com honlapon elérhető nyugdíjpénztári kalkulátor segítségével mindenki ki tudja számolni, hogy a magánnyugdíjpénztárban maradás vagy az állami rendszerbe visszalépés éri meg jobban számára. Megtudhatja azt is, hogy a korábbi vegyes rendszerben mekkora lett volna a nyugdíja - közölte a négy pénzügyi csoport csütörtökön az MTI-vel.


   
Az Országgyűlés 2010. december 13-án fogadta el a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló 2010. évi CLIV. törvényt. Ennek értelmében minden magán-nyugdíjpénztári tagnak 2011. január 31-ig döntenie kell arról, hogy a magán- vagy az állami nyugdíjrendszer tagja kíván lenni a jövőben. Aki a magán-nyugdíjpénztári rendszert választja, annak személyesen kell nyilatkoznia a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek irodáiban. Aki nem nyilatkozik, annak 2011. március 1-jével automatikusan megszűnik a tagsági jogviszonya a pénztárnál, és számlaegyenlegét átutalják az állami nyugdíjalapba.
   
A nyugdíj ügye az egyik legfontosabb pénzügyi kérdés mindenki életében, amelyről a jogszabályváltozás miatt 3 millió aktív állampolgárnak kell rövid időn belül döntést hoznia - mutat rá a közlemény. Ehhez kíván segítséget nyújtani a négy pénzügyi csoport által január 12-én elindított tájékoztató kampány, amelynek részeként nemcsak felhívják együttesen több mint 1,8 millió ügyfelük figyelmét a január végével várható változásokra, de egy közös információs honlapot is létrehoztak. A weblapon közérthető és részletes leírás található az új nyugdíjtörvény fontosabb pontjairól, s választ adnak a leggyakrabban feltett kérdésekre is.
   
A nyugdíjszámító kalkulátor 15 kérdés megválaszolása után egyedileg mutatja meg, hogy mekkora összegű nyugdíjra lehet számítani az idei szabályok alapján az állami és a magánnyugdíjrendszerben, valamint azt is, hogy mekkora lett volna a nyugdíj összege a 2010-es szabályok alapján a vegyes (állami és tőkefedezeti) rendszerben. A számításoknál egyaránt figyelembe vették az inflációs előrejelzéseket, az országos átlagbér, a minimálbér, a járulékplafon, a nyugdíjminimum, a valorizációs szorzók várható emelkedését, a foglalkoztatási arány kormány által prognosztizált javulását. A program a demográfiai negatív hatás, illetve a várható aktív munkavállalói arány kedvező változásának eredményeként az eltartottság fokozatos, lassú romlásával számol.
   
A tájékoztató kampány finanszírozását négy pénzügyi csoport vállalta magára azzal a céllal, hogy minden magánpénztári tag számára általános tájékoztatást és támpontokat adjanak a döntéshez. Hangsúlyozzák azonban, hogy a számlaegyenlegre vonatkozó egyedi kérdésekkel kapcsolatban célszerű szakavatott segítséget igénybe venni, ezért azt javasolják: egyedi kérdéseivel mindenki forduljon számlavezető pénztárához - áll a közleményben.
   
A www.tajekozodjon.com oldalon közzétett információk szerint a szabályozás jelenleg ismert elemei alapján a magán-nyugdíjpénztári tagok döntő többségének az állami nyugdíjrendszerbe történő visszalépés az ésszerűbb választás. Érdemes azonban megfontolniuk a maradást a minél több szolgálati idővel rendelkező munkavállalóknak, akiknek már jelentős nyugdíjpénztári megtakarításuk halmozódott fel az egyéni számlájukon; akiknek fontos megtakarításaik örökölhetősége; akik bíznak abban, hogy a jogorvoslati kérelmek eredményre vezetnek, így az állam elismeri majd a magán-nyugdíjpénztári tagok szolgálati idejét is.
   
A weboldalon felhívják a kalkulátort felhasználók figyelmét arra: 2013-január 1-jével változik a tb nyugdíj számításának a menete. Az ezen időpont előtt nyugdíjba menőknél az 1988-tól rendelkezésre álló nettó átlagkereset alapján határozzák meg a nyugdíjat, ezen időpont után az 1988-tól rendelkezésre álló bruttó bér alapján. A kalkulátor az utóbbival számol, ezért csak a 2013. január 1. után nyugdíjazottaknál használható! Továbbá, a szabályozás hiánya miatt nem eldöntött, hogy a kapott nyugdíjérték (tb és magánnyugdíjpénztári egyaránt) nettó, vagy bruttó nyugdíj lesz, ezért elsősorban az összehasonlításra kell a hangsúlyt fektetni, vagyis azt nézni, hogy több, vagy kevesebb nyugdíj származik az egyes rendszerekből. A kalkulátor azzal számol, hogy mindenki a nyugdíjkorhatár betöltésekor megy nyugdíjba, tehát nem számol a korkedvezményes, az előrehozott vagy rokkantnyugdíjjal.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pótbefizetéssel terhelt kft. üzletrészének eladása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Duális képzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink