hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlaneladás - mit számolhat el költségként?

  • adozona.hu

Az ingatlan eladásából származó bevételből milyen költségeket lehet levonni? Az adóhatóság munkatársai válaszolnak.

2008-ban vásároltunk egy telket, amely egyik felén mi, a másik felén egy másik család épített egy ikerház egyik, illetve másik felét. 2009 májusában kaptuk meg a lakhatási engedélyt. 2010-ben sajnos el kellett adnunk, mert az élettársammal tönkrement a kapcsolatunk. Vettünk fel szoc.pol-t is. A telket mi fizettük ki, és az építtető végzett bizonyos munkákat a házon. Nem írtunk szerződést, csak egy papírt tanukkal, hogy mennyiért vállalja a ház építését. A befizetési bizonylatok, amelyeken szerepel a kifizetés, megvannak, de áfás számlát nem adott a teljes kifizetéseinkről, csak egy részéről. Ezen kívül megcsináltuk a kerítést, tárolót építettünk, amelyekről megvannak a számlák. Ha adóznuk, milyen számlákat lehet elszámolni? El lehet számolni azt is, amit átutaltunk neki? Vagy azt, amin szerepel ,mennyiért építi meg a házat? Sajnos az ingatlanárak miatt nem tudtuk a tervezett áron eladni, de nem tudjuk, mi számít az APEH felé költségnek. Mindketten befektettünk az ingatlanba - sőt drágábban vettük az ingatlant, mint amennyiért értékesítettük.

A személyi jövedelemadóról szóló (többször módosított 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja-törvény) 62. § (1) bekezdése) törvény értelmében az ingatlan átruházásából származó bevételből le kell vonni az átruházó magánszemélyt terhelő következő igazolt költségeket:
– a megszerzésre fordított összeget, és az ezzel összefüggő más kiadásokat;
– az értéknövelő beruházásokat;
– az átruházással kapcsolatos kiadásokat.

A megszerzésre fordított összeg az átruházásról szóló szerződés szerinti érték.

Ráépítésre, újjáépítésre, alapterület-növelésre fordított összeg a használatbavételi (fennmaradási) engedély jogerőre emelkedésének napjáig, illetve a használatbavételi (fennmaradási) engedélyben megjelölt feltételek teljesítésének határidejéig, az építő (építtető) nevére kiállított számla szerinti érték.

Ha a magánszemély (az szja-törvény 4. § (4) bekezdése szerint) olyan termék vagy szolgáltatás ellenértéke alapján kíván költséget elszámolni, amelynek értékesítője, illetve nyújtója az általános forgalmi adóról szóló törvényben meghatározott bizonylat kiállítására kötelezett, akkor a kiadás igazolására kizárólag az általános forgalmi adóról szóló törvény szerinti bizonylat (ide nem értve a nyugtát) alkalmas.

Egyébként a kiadás igazolására kizárólag az a bizonylat alkalmas, amely tartalmazza a költség összegének megállapításához szükséges valamennyi adatot (így például a kiadás összegét és pénznemét) is.

A leírtakat összefoglalva az épített ingatlan értékesítése esetén a magánszemély költségként elszámolhatja az eredeti ingatlan (építési telek) adásvételi szerződésében szereplő összeget, az építkezéssel kapcsolatban elszámolt, az szja-törvény 4. § (4) bekezdésének megfelelő igazolt kiadásokat. Tehát az építtetővel kötött megállapodásban szereplő összegből csak azok a tételek számolhatók el, amelyekről a magánszemély számlával rendelkezik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink