hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki fizeti meg a banki különadót?

  • HVG

A banki különadó terhét minden bizonnyal az ügyfelek is fizetik majd, a szabályozás ugyanis még nem elég szigorú.

Május óta 500 forintot számít fel az UniCredit Bank minden fiókbeli hitelkártya-befizetésért, a hasonló – jelenleg 300 forintos – díjat több mint egy éve alkalmazó Budapest Bank (BB) pedig október elsejétől jutalékot szed a személyi kölcsönök készpénzes törlesztéséért is. A BB-nél az új jelzáloghitelek díjai is szaporodnak, a kondíciós listában már szerepel egy 2800 forint összegű késedelmi eljárási költség, amellyel a bank a havi részlet háromnapos késése esetén terheli meg a kuncsaft hitelszámláját – igaz, csak jövőre, a késedelmi díj ugyanis 2011. január 31-éig nulla forint.

Borítékolni lehet, hogy az új fizetnivalók hamarosan más bankoknál is megjelennek, és a díjstruktúra a versenytársak ötleteire alapozva mindenhol átalakul, kibővül. A különadó miatt veszteségessé váló pénzintézetek (lásd Bankrontó csomag című cikkünket a 81. oldalon) ugyanis, a könnyebb ellenállás irányába haladva, elsősorban lakossági ügyfeleikre próbálják áthárítani az extrasarc terhét. Ennek esélyét már a bankszövetség sem cáfolja, mondván: valahonnan pótolni kell a rendkívüli adóval járó kiadásokat, különben végképp elfogy a tőke. A belső költségcsökkentésben ugyanis nem maradt sok tartalék, a kiadások további lefaragása pedig már a szolgáltatások minőségét vagy a bankbiztonságot veszélyeztetné.

A díjemeléseknek a bankok év eleje óta hatályos magatartási kódexe és az új törvényi paragrafusok sem állítanak gátat, azok ugyanis nem vonatkoznak a bankszámlára, a bankkártyákra és a betétszámladíjakra. Az ügyfél számára hátrányos díjmódosításokat csak a meglévő lakáscélú hitelnél vagy lakáslízingnél tiltja meg feketén-fehéren a november 27-étől hatályos, Kósa Lajos és Rogán Antal fideszes képviselők által beterjesztett törvénymódosítás.

Papp Emília Áthárítási manőver című cikkének folytatását olvassa el a friss HVG-ben (2010/47)!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink