hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tilalomfák és alkalmazási feltételek a söralátét kapcsán

  • adozona.hu

Az adóbevallás elkészítését továbbra is kérheti a dolgozó a munkáltatójától, a magánszemély pedig benyújthatja azt adónyilatkozatként, továbbá az APEH által előállított, vagy saját maga által készített bevallásaként. A 2012-es adószezon kínálja majd először a söralátéten való bevallási lehetőséget, de ahhoz több előírás és tiltás tartozik.

A 2011-es adóévtől az Országgyűlés mai (hétfői) ülésnapján elfogadandó szabályok legismertebb motívuma az, hogy a személyi jövedelemadó tábla egyetlen sávban adóztat, szuperbruttó (+27 százalékos) alapra vetített 16 százalékos kulccsal. Az új módszer szerint 2012-ben lehet majd először adónyilatkozaton (értsd: söralátéten) bevallást benyújtani.

A söralátét azért jöhet egyáltalán szóba, mint az egykulcsos adó következménye, mert az adó és az adóelőleg között nem lehet érdemi eltérés. Megszűnik ugyanis a külön adózó jövedelem, (például osztalékból, bérbeadásból, árfolyamnyereségből származó jövedelem), így mindent az egyetlen adókulccsal kell leadózni. Előfordulhat azonban különbség az adójóváírás alkalmazásának esetében és az adókedvezmények igénybevételénél is, amit a munkáltató lehet képes kiküszöbölni és a magánszemélyt a söralátét alkalmazására „előkészíteni”.

A söralátét főszabály szerint csak akkor alkalmazható, ha :

- kizárólag ugyanazon munkáltatótól származik a jövedelem és
- nincs költségelszámolás,
- nincs családi kedvezmény-megosztás,
- csak a munkáltatón keresztül volt igénybe vett adókedvezmény, továbbá
- az adóról az önkéntes kölcsönös pénztárról szóló nyilatkozatot és a nyugdíjpénztári előtakarékossági nyilatkozatot sem nyújtották be.

Söralátéten vallhatja be adóját az is, akinek a munkáltatói éves összesítésénél nincs ezer forintnál nagyobb adókülönbsége vagy más kifizetőtől kapott jövedelme nem haladta meg alkalmanként a 100 ezer forintot, ha

- nem számol el költséget (kivéve az átalány 10 százalékot),
- nincs adójóváírása,
- nincs családi kedvezménye,
- adójáról az önkéntes kölcsönös pénztárának nyilatkozatot nem ad és
- nyugdíjpénztári előtakarékossági nyilatkozatot sem ad, valamint
- az adót tőle hiánytalanul levonták.

A söralátéten való bevallást a munkáltató akkor köteles kizárni az éves január 31-ig kiadandó igazoláson, ha az adókülönbözet ezer forintnál nagyobb, míg egy "sima" kifizető a 100 ezer forintnál nagyobb kifizetésnél tünteti fel ezen tiltást. A fentiekből világosan látszik, hogy a munkáltatóknak kell a dolgozóikat „helyzetbe hozniuk” és ha ez nem sikerül, akkor még az általuk kiadott igazolásokon is tiltaniuk kell a söralátét alkalmazását. A munkáltatóknál így előszeretettel alkalmazhatják azokat a bérszámfejtési módszereket, amelyek engedélyezett un. „göngyölítéses” módszerrel állapítják meg az adóelőleget, kizárva az év végi eltéréseket.

Ruszin Zsolt

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesités

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bizalmi vagyokezelés „hozam előleg” kiadás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Utalvány

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink