hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kérdések az adóbevallásról - az APEH válaszol

  • adozona.hu

Külföldi munkavállalás és magyarországi öröklés esetén mi a teendő az adóbevallással? Nem vagyoni kártérítés után kell-e adózni? Ingatlanértékesítésből származó, hiteltörlesztésre fordított jövedelem csökkenti az szja-alapot? Az olvasók kérdéseire az APEH munkatársai válaszolnak.

Már 3 éve külföldön dolgozom legálisan és itt is fizetek adót. Az elmúlt évben nem fizettem adót Magyarországon, hiszen nem is tartózkodtam otthon. Viszont, 4 éve, amikor meghalt az anyukám akkor en megörököltem az ő lakását, ami után meg akkor fizettem örökösödési illetéket. Az idei évben eladtam a lakást (amin sajnos volt jelzálogkölcsön), de nem vettem belőle másikat. A telefonos megkeresésemre azt mondtak, hogy a szerzési ár es az eladási ár közti különbség után kell adót fizetni. Kérdésem az, hogy az adóbevallásomban fel kell-e tüntetnem az itteni jövedelmemet, és ez befolyásolhatja-e az adó összegét. Ha fel kell tüntetni, akkor milyen formában?

Annak ismerete nélkül, hogy a magánszemély konkrétan melyik külföldi országban dolgozik nem lehet pontos választ adni adókötelezettségének a teljesítésére vonatkozóan. Ugyanakkor feltételezve azt, hogy olyan államban foglalkoztatják a magánszemélyt, amely állam és Magyarország között van kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény általánosságban a következőket lehet elmondani. Ha a magánszemélynek az adott tárgyévben kizárólag külföldről származott jövedelme - ami adóterhet nem viselő járandóságnak minősül -, akkor a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: szja-törvény) 11. § (2) bekezdés b) pontja alapján nem köteles személyi jövedelemadó bevallást benyújtani. Ha a külföldi államban a magánszemély illetőséget szerzett (melyet az adott állam adóhatóságának illetőségigazolása tanúsít), akkor kizárólag az ingatlanértékesítésből származó jövedelemét kell a már nevezett bevallásban szerepeltetnie feltéve, hogy Magyarországról semmilyen más jövedelmet nem szerzett.

A külföldi munkaviszonyból származó jövedelmét, akkor kell az ingatlanértékesítésből származó jövedelme mellett bevallani, ha a magánszemély belföldi illetőségűnek minősül. Ebben az esetben is igaz, hogy a külföldön megszerzett munkaviszonyból származó jövedelem adóterhet nem viselő járandóságnak minősül, vagyis a rá eső adó levonható, így a munkaviszonyból származó jövedelemre eső adó összegét az ingatlanértékesből származó jövedelemre eső 25 százalékos mértékű adó nem befolyásolja tekintettel arra, hogy ezen jövedelem nem része az összevont adóalapnak.

Ez év elején személyiségi per kapcsán 500.000 forint nem vagyoni jellegű kártérítést ítélt meg számomra a bíróság. Kérdésem csak annyi, hogy adóznom kell-e az összeg után, ha igen, s ha igen akkor mennyit? A bevallásban mire hivatkozzak (törvény mely szakasza)?

A nem vagyoni kártérítés az szja-törvény 1. számú mellékletének a 6.1. pontja alapján adómentes. Mivel az szja-törvény 7. § (1) bekezdés a) pontja szerint a jövedelem kiszámításánál a kártérítést, mint adómentes jövedelmet nem kell figyelembe venni, ezért azt a személyi jövedelemadó bevallásban sem kell szerepeltetni az szja-törvény 11. § (3) bekezdésének az a) pontjára tekintettel.

2006-ban vettem egy házban résztulajdont. Ezt a házat 2010 januárban eladtuk. Az ebből keletkezett jövedelmem a meglevő lakásom hitel előtörlesztésére fordítottam. Ez csökkenti a személyi jövedelemadó alapomat?

Az ingatlanértékesítésből származó jövedelmet a bevétel és az szja-törvény által elismert költségek különbözeteként kell megállapítani.  Ha az szja-törvénynek az ingatlanértékesítésre irányadó 59. § - 63. §-ai alapján jövedelme keletkezett a magánszemélynek az ingatlan értékesítéséből, akkor annak a meglévő lakáshitel előtörlesztésére való felhasználása nem jogosít a személyi jövedelemadó alap csökkentésére.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink