hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Póruljárt a gyeden lévő anyuka - kihez fordulhat?

  • adozona.hu

Felmondási védelem alatt áll, mégis csoportos létszámleépítéssel szeretnék eltávolítani munkahelyéről a gyeden lévő anyukát. Egy másik kismama gyeden volt 6 évig és amikor ki szeretett volna lépni a cégétől, kiderült, azt azóta többször eladták. Mit tehetnek, kihez fordulhatnak? Olvasóink kérdéseire Horváth Linda, az Adózóna munkajogásza válaszol.

2005-ben járt le a gyesem, két gyerekemmel 6 évig voltam itthon gyeden, de időközben a kft-t eladták többször ( innen mentem gyedre) is erről engem nem értesítetek. A gyesem lejárta után ki szerettem volna lépni a cégtől, s a papírjaimat is megkapni tőlük ( tb kiskönyv stb.) de képtelen vagyok rájuk akadni. Ahová be van jegyezve a cég, ott egy üres lakás van. Megkerestem az állítólagos ügyvezetőt, aki szinte szóba sem akart állni velem, azt mondta, hogy eladta a céget, az új címen keressem azt. De ott se találtam semmit, egy család él a címen, akik azt mondták, nem tudnak ilyesmiről.  Már 2 éve vagyok munka nélkül,  így munkanélküli segélyre se voltam jogosult mivel nincsenek kilépő papírjaim. Sajnos pénzem nincs, hogy felfogadjak egy munkajogi ügyvédet .Nincs ki segítsen, tanácstalan vagyok nem tudom, hogyan tudnék az ügy végére jutni.

Sajnos ennyi információ kevés ahhoz, hogy segíteni tudjak. Biztos vagyok benne, hogy a cég korábbi adataiból kiindulva a www.e-cegjegyzek.hu ingyenes oldalon ki lehet deríteni, hogy a cég többszöri eladása után kik a tulajdonosok, ki az ügyvezető és hol érhető el a cég. A korábbi munkaviszonyokról és a befizetett járulékokról az APEH kérelemre kiállít olyan iratot, amely a munkanélküli segély igénybevételéhez szükséges. Javaslom, hogy kérjen segítséget az illetékes munkaügyi központ irodájában. Panaszát jelezheti az illetékes munkaügyi felügyeletnél is, vagy a munkaügyi bírósághoz is fordulhat. Ez utóbbi esetben gyorsított eljárást kérhet.

Gyeden lévő anyuka vagyok és a munkahelyemen csoportos létszámleépítést terveznek állítólag a gyesen, gyeden lévő alkalmazottak munkaviszonyát is megszüntetik ezzel a címszóval illetve, hogy megszűnik az az osztály ahonnan gyedre mentünk, kérdésem ilyen esetben már nem vagyunk védettek a munkatörvénye szerint? Ha előzőleg már dolgoztam egy évet, ugyanezen cégnél, azon az osztályon is, ami még működik a továbbiakban is, megtehetik, hogy felmondanak anélkül, hogy fel sem ajánlják azt, hogy áthelyeznek a másik osztályra?

Elsőként a csoportos létszámleépítés alatt érvényesülő felmondási védelmet nézzük. Csoportos létszámcsökkentés esetén a felmondási védelem szabályai az általánostól egy kicsit eltérően alakulnak. A munkáltató a felmondások közlését megelőző legalább 30 nappal köteles az érintett munkavállalókat írásban tájékoztatni a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó döntésről. Ha az írásos tájékoztatás időpontjában a munkavállaló felmondási védelem alatt áll –mint ahogy jelenleg Ön is - jelenleg a gyermek gondozására kapott fizetés nélküli szabadság ideje alatt (vagy enélkül is a gyermek 3 éves koráig), akkor a felmondás csak a felmondási védelem elteltével adható át Önnek. Tehát a Munka Törvénykönyve szerinti felmondási védelem a csoportos létszámcsökkentés esetén is védi Önt, feltéve, hogy a fenti írásos tájékoztató időpontjában Ön már védelem alatt állt (leveléből az derül ki, hogy a védelme már fennállt).

Más kérdés a munkáltató munkakör felajánlási kötelezettsége. Munkakör felajánlási kötelezettség a munkáltatót a törvény alapján alapesetben nem terheli. Olyan esetekben azonban, ha az anyuka gyes mellett, a gyermek 1 éves kora után, vissza szeretne menni dolgozni a munkáltatót továbbfoglalkoztatási kötelezettség terheli. A felmondási védelem miatt a csoportos létszámcsökkentés ellenére sem adhatja át Önnek a védelmi idő alatt a felmondást, így véleményem szerint akkor jár el a munkáltató a legmegfelelőbben, ha a korábbi munkaköréhez hasonló munkakört megpróbál felajánlani Önnek. Szeretném megjegyezni, hogy ha Ön csak a védelmi idő lejártával tervezi, hogy visszamegy dolgozni, akkor a munkáltatót munkakör felajánlási kötelezettség nem fogja terhelni és felmondással megszüntetheti a munkaviszonyát.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Védelmező személybiztosítás adózása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Biztosítási adó sávváltozás 2024

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Átalányadós továbbszámlázása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink