hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkajogász válaszol: gyes, szabadság, elbocsátás

  • adozona.hu

Mit tehet a kismama, akit nem akarnak visszavenni korábbi munkakörébe? Hogy számoljon szabadságával a veszélyeztetett terhes? Elbocsátás után milyen teendői, bejelentési kötelezettsége van az egykori alkalmazottnak? Olvasóink kérdéseire Horváth Linda, az Adózóna munkajogásza válaszol.

Gyes mellett nem foglalkoztat a munkaadóm, ezért a férjem veszi igénybe a gyest. Jeleztem a munkáltatóm felé, hogy február 1-től mennék vissza dolgozni. Tudomásul vették, viszont nem az eredeti munkakörömbe akar visszahelyezni, hanem más területre, kevesebb bérért. Azzal indokolja, hogy ott nincs üresedés. Tehát az eredeti munkaköröm nem szűnt meg. Sőt, miután jeleztem visszatérési szándékomat, vettek fel embert abba a munkakörbe. A szerződésemet is módosítani akarja. Köteles vagyok én ezt elfogadni? És ha nem fogadom el, akkor felmondhat nekem? Jár-e ilyen esetben végkielégítés? 11 éve dolgozom a cégnél. Milyen esetben fordulhatok a munkaügyi bírósághoz?

A munkáltatóját a gyes mellett is foglalkoztatási kötelezettség terheli, ha ön a gyed lejárta után ismét munkába kíván állni. (a gyermek 1 éves koráig gyes mellett sem dolgozhat!)

Nem köteles az újonnan felajánlott munkakört elfogadni, különösen akkor nem, ha az képzettségére, korábbi beosztására, tapasztalatára tekintettel nem megfelelő az ön számára. Munkáltatója a munkakörébe csak határozott időtartamra – az ön visszatéréséig – vehetett volna fel más munkavállalót. A munkakör a munkaszerződés kötelező tartalmi elme, amely csak a munkavállaló beleegyezésével módosítható. Amennyiben a munkáltató nem tudja a régi, vagy egy önnek megfelelő új munkakörben továbbfoglalkoztatni, úgy a Munka törvénykönyve. 151. § (4) bekezdése alapján állásidőre járó pénzt (munkaszerződés szerinti személyi alapbér) köteles fizetni.

Nagyon fontos, hogy a felmondási védelem, csak a gyes folyósításának időtartama alatt il-leti meg. Azaz a jelenlegi felállásban a munkáltatója megfelelő indok (pl. átszervezés, létszámcsökkentés stb.) fennállása esetén felmondhat, hiszen a gyest férje kapja, így a jelen helyzetben nem áll felmondási védelem alatt.

Végkielégítés munkáltatói rendes felmondás esetén jár. Ennek összege az ennél a munkáltatónál eltöltött 11 év után 3 havi átlagkeresetnek felel meg. Amennyiben munkáltatója közös megegyezést ajánlana fel, akkor ezt az összeget és a felmondási időre járó átlagkeresetet tekintse kiindulási alapnak.

Javaslom, hogy a férje mondjon le a gyesről, ön igényelje meg a gyest és jelezze a munkáltatónak , hogy vissza kíván menni dolgozni. A fent kifejtettek szerint a munkáltató köteles önt visszavenni, felhalmozódott szabadságát kiadni, a munkakör és a bér módosítására csak az ön beleegyezésével van lehetősége, ennek hiányában állásidőre járó pénzt köteles fizetni.

Munkaügyi bírósághoz minden olyan esetben fordulhat, amikor a munkaviszonyból származó jogait a munkáltató megsértette. Mindenképp javaslom, hogy ügyvédi segítséget vegyen igénybe, amennyiben bírósághoz fordulna.

2009. április 20-tól táppénzen vagyok, veszélyeztetett terhesként. Az idei szabadságomból 5 napot használtam fel, így megmaradt 20 nap. A munkáltatómat kötelezhetem-e arra,hogy kifizesse a megmaradt 20 napot, mivel november 10-től szülési szabadságra megyek. Egyéb esetben mi lesz így a megmaradt napjaimmal?

A ki nem vett szabadság pénzbeli megváltására a Munka Törvénykönyve alapján csak a munkaviszony megszűnésekor van lehetőség (ill. akkor ez egyben egy kötelezettség is), más esetben azonban a szabadságot pénzben megváltani nem lehet. A fennmaradó napjait, valamint a szülési szabadság, illetve a gyermek nevelésére kapott fizetés nélküli szabadság első évében felhalmozódott szabadságát az újbóli munkába állását megelőzően kell a munkáltatónak kiadnia, vagy ennek hiányában a munkaviszony esetleges megszűnésekor ki kell fizetnie.

Egy válaszában olvastam az alábbi sorokat. „Arra azonban figyelniük kell, hogy negyven nappal azután (nem negyven munkanapon belül?), hogy a felszámolás tényét a Cégközlönyben közzétették, bejelentsék igényeiket a felszámolást végző szervnek.” Kérdéseim:
- az alkalmazottnak kell-e bejelentenie, ha igen, számszerűsíteni kell-e vagy elég hogy 1 hónap végkielégítés, 1 havi bér stb.
- honnan tudja meg, hogy a cég felszámolását megjelentették a cégközlönyben (Ilyen ese-tekben a cégek általában nagyon titoktartók, és az utolsó napon mondják meg az alkalmazottnak, hogy vége)
- elmehet-e táppénzre még a felmondás vége előtt
- ha táppénzen van, a papírjait ki küldi be az OEP-hez
- táppénzes állomány után, hol kapja meg a papírjait
- jár-e ilyenkor felmondási idő
- munkaviszonyának vége melyik naptól számít, ha nem mondják meg (közzétételtől, felmondási határozaton szereplő, ha ráírják,)

Valóban úgy helyes, hogy a közzétételt követő 40 napon belül kell a hitelezői igényeket bejelenteni. Kérdéseire a válaszaim a következők:
- a felszámolási eljárásba a munkavállalóknak maguknak kell a hitelezőként bejelentkezni, ha a munkaviszony a felszámolás előtte megszűnt, de maradtak követelések. Ha a felszámolás alatt él még a munkaviszony, akkor a felszámoló teszi meg a szükséges lépéseket a Bérgarancia Alap felé.

- A www.cegkozlony.hu portálon cégnév vagy cégjegyzék szám alapján, ingyenesen lehet keresni a felszámolási és végelszámolási közzétételek között.

- Ha orvosilag indokolt a munkavállaló a munkaviszony alatt bármikor, így a felmondási idő alatt is elmehet táppénzre

- Felszámolás alatt álló cég esetében a munkáltatói jogokat a felszámoló gyakorolja, ennek megfelelően a táppénzes papírt nála kell bemutatni, ő intézkedik azok elküldéséről és a munkaviszonnyal kapcsolatos papírokat is tőle lehet átvenni

- „Jár-e ilyenkor felmondási idő?” – ez a kérdés nem teljesen világos számomra. Az a tény, hogy egy cég felszámolás alá kerül a munkaviszonyt nem szünteti meg auto-matikusan. Amennyiben a munkáltató a működésével összefüggő okra hivatkozással a felszámolás előtt felmondja a munkaviszonyt, akkor természetesen van felmondási idő. Ugyanez igaz arra is, ha a felszámoló mondja fel a munkaviszonyt, bár ez vita-tott a gyakorlatban, hogy ezt egyáltalán megteheti-e.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink