hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

PSZÁF: a pénztárak első negyedéves hozama kiemelkedően magas volt

  • MTI

A magánnyugdíjpénztárak első negyedévi átlaghozama 6,6 százalék, az önkéntes nyugdíjpénztáraké 5,86 százalék volt, ami történelmi összevetésben kiemelkedősen magas - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a honlapján megjelent hétfői jelentésben.

Az elért hozam – a 2009. évi tendenciát követve - döntően a pénz- és tőkepiaci árfolyamok 2009. második negyedévétől bekövetkezett emelkedésének eredménye. A két nyugdíjpénztári terület hozamteljesítménye közti különbséget – az előző évi hozamokhoz hasonlóan - jellemzően a magánpénztári ág magasabb részvényhányada magyarázza. A magánnyugdíjpénztárak különböző kockázatú portfoliói az eltérő eszközösszetétel miatt eltérően teljesítettek: a klasszikus portfóliókban kezelt megtakarítások átlagos hozama 3,3 százalék volt, a kiegyensúlyozott portfóliók ugyanezen időszakban 6,5 százalékos, a növekedési portfóliók pedig 6,7 százalékos hozamot értek el. Az önkéntes nyugdíjpénztárak összesített portfoliója leginkább a magánpénztári kiegyensúlyozott portfolióhoz hasonlít, amennyiben eszközeik mintegy kétharmada magyar állampapír.
   
A felügyelet a jelentésben figyelmeztet arra is, hogy e teljesítmény értékelésekor számot kell vetni a májusban kezdődött tőkepiaci korrekció várható negatív hatásával is, amely az első negyedévi hozamági vagyongyarapodás akár nagyobb részét is megsemmisítheti. 2008-ban mind a magán-nyugdíjpénztárak, mind az önkéntes nyugdíjpénztárak jelentős veszteséget szenvedtek el, a negatív hozam - portfolióktól függően - 10-30 százalék között volt. Ugyanakkor a magánpénztárak fedezeti alapokra eső 2009. évi átlaghozama közel 24 százalékot, az önkéntes nyugdíjpénztáraké pedig megközelítően 17 százalékot ért el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink