hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szempontok, mi alapján válasszunk magánnyugdíjpénztárat

  • dr. Marosi Andrea

Ne váltsunk magánnyugdíjpénztárt kizárólag egy üzletkötő megkeresésére, anélkül, hogy utánanéznénk, mit lehet tudni a pénztárakról, melyik alapkezelő kezeli a pénztár vagyonát.

Hetente számos ajánlatot kapunk, legyen az egy jól fizető munkahely vagy egy kedvezményes bolti akció ígérete. Nincs ez másképpen a magánnyugdíjpénztárak esetében sem. A nagyobb nyugdíj reményében sokszor hajlamosak vagyunk azonnal pénztárt váltani, holott az ügynököktől kapott információk nem minden esetben teljeskörűek - áll az OTP Magánnyugdíjpénztár közleményében.

 Ha mindenképp magánnyugdíjpénztár váltásra szánjuk magunkat, elsőként tagságunk legfontosabb adataival kell tisztában lennünk. Hány éve vagyunk tagok? Mennyire gazdálkodott jól a pénztárunk az elmúlt évek folyamán, mennyi hozamot értünk el eddig? 2010. január 1-jétől a pénztártag elveszíti a hozamgaranciát, ha egyik magánnyugdíjpénztárból a másikba való átlépései között kevesebb, mint 5 év telt el – emeli ki Nagy Csaba, az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. Sok mindent elmondhat egy pénztárról taglétszáma, éves vagyona.

A pénztárváltás előtt fontos, hogy tisztában legyünk a hozamokkal is, melyek azt mutatják meg, hogy az adott magánnyugdíjpénztár milyen eredménnyel fektette be a tagok befizetéseit. Egy adott pénztár teljesítménye nagyrészt a vagyonát kezelő alapkezelő eredményességétől függ. Minden magánnyugdíjpénztár vagyonát (a tagok befizetéseit) egy alapkezelő kezeli. Átlépéskor érdemes a pénztárak hosszú távú, 10 éves hozamrátáit figyelembe venni, emellett pedig alaposan átgondolni, vajon megtakarításunk a számunkra legmegfelelőbb portfolióban van-e. Hiszen erről mi magunk döntünk, a pénztár csak legjobb tudása szerint kezeli az adott portfoliót – mutat rá Gáti László, az OTP Alapkezelő marketing és értékesítési igazgatója.

Magánnyugdíjpénztárunk adatairól és a kulcsfontosságú hozamokról legegyszerűbb, ha az adott pénztár ügyfélszolgálatától kérünk felvilágosítást. Ezen túl az egyes pénztárakat hozamaik alapján is összehasonlíthatjuk, ha felkeressük a PSZÁF (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) honlapját.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénz adóelőlege

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink