hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az eltűnt munkaadó nem fizetett nyugdíjjárulékot - mi a következménye?

  • adozona.hu

Egy felszámolt munkáltató elmaradt nyugdíjjárulék-befizetése hiányzik majd a nyugdíj megállapításakor? A legkisebb gyermek 3 éve koráig tart a felmondási védelem? Mennyi fizetés jár a gyesről visszatérő kismamának? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

A nyugdíj megállapításánál, az évek elszámolásánál -  ha a hiányzó időt tudom igazolni egy szerződéssel, akkor annak ellenére, hogy a munkaadóm nem jelentett be - nekem nem származik hátrányom a munkaadó simlissége miatt, a be nem fizetett tb-járulékot behajtják a munkaadón. Jelenleg ez a szabály. De mi van akkor, ha a cég időközben megszüntette felszámolta magát és már nem lehet elszámoltatni semmivel. Nekem akkor is megmaradnak az éveim?

A nyugdíjhoz szükséges szolgálati éveibe ez az időtartam is beleszámít, azonban ha nem történt erre az időszakra vonatkozóan nyugdíjjárulék befizetés, akkor ezt a nyugdíj megállapításánl figyelembe fogják venni.

1978-ban születtem, 2005-ben lettem terhes, s 2006. április 8-án jöttem el tgyás-ra a munkahelyemről, majd 2006. április 27-én születtek meg az ikreim. Ettől a naptól gyest igényeltem (mivel minimálbérre voltam bejelentve, és így az ikrek után járó dupla gyes több volt, mint a gyed vagy a tgyás). Ezt követően 2008. január 27-én megszületett kislányunk is, de továbbra is az ikrek után járó gyest választottam, tehát azóta is folyamatosan ezt a juttatást kapom. Most jeleztem a főnökömnek, hogy vissza szeretnék menni dolgozni, de azt mondta, nincs annyi munka, hogy vissza tudjon venni. Kérdésem az lenne, hogy kell számítani ilyen esetben (ikrek, folyamatos gyes, újabb szülés, stb.) a gyes után járó szabadságot? Meddig tart a felmondási védelem? Ilyenkor is csak a legkisebb gyerek 3 éves koráig? És melyik jogszabály írja elő a továbbfoglalkoztatási kötelezettséget? Így ha a főnököm nem vesz vissza, fizetést kellene kapnom? És ha igen mennyit? (Akkori / mostani minimálbér?)

A továbbfoglalkoztatási kötelezettség a Munka Törvénykönyve különböző szakaszaiból vezethető le. A felmondási védelem a gyermek 3 éves koráig illeti meg Önt. A felmondási ideje pedig csak a védelem leteltét követő további 30 nappal kezdődhet el, tehát gyakorlatilag a védelem ezzel a 30 nappa kvázi meghosszabbodik. A felmondást ugyan átadhatja Önnek a munkáltató a gyermek 3 éves kora után, de a felmondási idő nem kezdődhet el azonnal. Amennyiben a munkáltató működési okára vezethető az vissza, hogy nem tud Önnek munkát adni, akkor a kiesett időre állásidőre járó pénzt, azaz a munkaszerződése szerinti személyi alapbérét kell megfizetnie. A gyermeknevelés alatt végrehajtott fizetésemeléseket is figyelembe kell vennie a munkáltatónak. A szabadság kiszámításánál a szülési szabadság (tgyás) idejére járó szabadságot kell figyelembe venni, illetve a gyermekek után járó pótszabadságot, ha azt a házastársa nem vette igénybe.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók eszközbeszerzése

Nagy Norbert

adószakértő

23HIPAK_A-NY-01. 9. pontja II. rész

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozás kettős könyvvitelben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink