hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor jár az iskolakezdési támogatás?

  • adozona.hu

Megvonható-e a lakbér-támogatás? Mikor jár az iskolakezdési támogatás? Olvasóink kérdéseire az Adózóna cafeteria-szakértője, a Sodexo válaszol.

A lakbéremet támogatta eddig a munkaadóm, de a jövő hónaptól megvonja, arra hivatkozva, hogy nincs már erre kerete. Ez gyakorlatilag olyan mintha a fizetésemet csökkentené, ugye? Vagyis nem tehetne ilyet?

A lakbér támogatása természetbeni juttatásnak minősül, amely adható juttatás, de nem kötelező, amely jogosultságáról a munkáltató dönt. Azoknál a cégeknél, ahol cafeteria rendszer működik szabályzat rendelkezik az egyes juttatások bevezetéséről, illetve megvonásáról.

Az lenne a kérdésem, hogy ha gyesen vagyok, jár-e az iskolakezdési támogatás az iskolás gyermekemre. Eddig kaptam minden évben, most azt mondták, hogy csak az kap, aki legalább 1 napot dolgozott. Ebben az évben megszakadt a gyesem, csak később hosszabbította meg az orvos, addig szabadságon voltam.

Az iskolakezdési támogatás, illetve a béren kívüli juttatások adható juttatások, és nem kötelezőek, amely jogosultságáról a munkáltató dönt. A juttatás feltétele az érvényes munkavállalói-munkáltatói jogviszony, amely a gyed ideje alatt is fennáll. Azoknál a cégeknél, ahol cafeteria rendszer működik, ott szabályzat rendelkezik a jogosultságokról, ide értve a gyes és gyed esetét is. A szabályzatban a jogosultságokat a cég határozza meg, erről törvény nem rendelkezik. Az általános piaci gyakorlat az, hogy a gyed és a gyes ideje alatt a munkáltató nem biztosítja a béren kívüli juttatásokat az alkalmazott részére.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás bérleti díj fejében

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Külföldi jógatábor

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink