hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Béren kívüli juttatás: szemüveg és munkahelyi képzés is lehet?

  • adozona.hu

A védőszemüveg lehet-e természetbeni juttatás? Üdülési csekket kaphat-e a munkavállaló nevelt gyermeke? A munkahelyi képzéseket célszerű cafeteria-elemként elszámolni? Olvasóink kérdéseire az Adózóna cafeteria-szakértője, a Sodexo válaszol.

Cafateria-ba beszámolhatja-e a munkáltató a számítógép előtt dolgozó szemüveg térítési támogatását, mely köztisztviselő esetén 38650 forint, s 2 évente jár? Szemüveget készítettem, de nem akarják kifizetni a 38650 forintot (számlával igazoltam) azzal a válasszal, hogy a cafateria-ban benne van. Év elején a cafateria tájékoztatóban csak az étkezési hozzájárulást, és a 13. havi munkabért közölték, de szerintem ennek is benne kell lennie, mert 2 évente jár és védőszemüveg.12.800Ft étkezési hozzájárulást kapok.

A védőszemüveg juttatásáról szóló jogszabály szerint, hogy ha a szemészeti szakvizsgálat eredményeként indokolt, illetve a munkavállaló által használt szemüveg vagy kontaktlencse a képernyő előtti munkavégzéshez nem megfelelő, a munkáltató a munkavállalót ellátja a minimálisan szükséges, a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveggel.

A szemüveg értéke összegszerűen nem meghatározott a jogszabályban, mert a szemüveglencse dioptriafüggő és így az ára változó. Olyan összeg értendő alatta, amelyből az adott konkrét munkavállalónak, a feltételeknek eleget tevő szemüveg biztosítható. A szemüveg juttatása indokolt esetben kötelező, ezért általában nem javasolt cafeteria rendszerbe tenni, hiszen az ebben szereplő természetbeni juttatások választható juttatások, és minden dolgozó a számára legkedvezőbb juttatást választja ki. A munkáltató szempontjából a juttatás adómentes természetbeni juttatásnak minősül, amit számlával kell igazolni.

Üdülési csekket kaphat a nevelt fiam is?

A munkáltató üdülési csekket adhat a munkavállalónak és a munkavállaló közeli hozzátartozójának a kedvezményes 25 százalékos adó megfizetése mellett. Közeli hozzátartozónak minősül: a házastárs, a bejegyzett élettárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér.

Szeretnénk képzéseket tartani a munkavállalóinknak. Azt hallottuk, hogy ezt is el lehet valahogy számolni béren kívüli juttatásként. Ez így van? Valóban megéri, vagy célszerűbb költségként elszámolni?

Az iskolarendszerű képzés költsége elszámolható természetbeni juttatásként és a minimálbér két és félszeresét meg nem haladó részét 25 százakékos adó terheli. Iskolarendszerű képzésnek minősül minden olyan képzés, amelynek résztvevői a képző intézménnyel tanulói vagy hallgatói jogviszonyban áll.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Többes jogviszony, bejelentés

Széles Imre

tb-szakértő

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink