hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hogyan csökkenthető a jövedéki adó?

  • MTI

A miniszterelnöki szóvivő közlése szerint a kormány a jövedéki adót érintően is megvizsgálja, milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy az előző kormány által a költségvetésben megtervezett és a valós bevételek közti eltérések kiegyenlítődjenek.

Szijjártó Péter hétfőn az Országházban arra az újságírói kérdésre, megfontolják-e a jövedéki adó csökkentését, a statisztikai adatok szerint ugyanis kevesebb bevetél folyik be belőle, mint az adóemelések előtt, úgy válaszolt: nem a jövedéki adó az egyetlen olyan terület a költségvetésben, amelynek esetében a valós bevételek jelentősen elmaradni látszanak azoktól az összegektől, amelyeket az előző kormány beleírt a büdzsébe. A kormány meg fogja vizsgálni annak lehetőségét a jövedéki adó kapcsán is, hogy milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy ezek az eltérések kiegyenlítődjenek - tette hozzá.
   
A szóvivő a bankadóról szólva azt mondta, az adónem következő évekre vonatkozó kivetéséről, annak módjáról, mennyiségéről lehet majd tárgyalásokat folytatni a továbbiakban. Arra a kérdésre azonban, biztos-e, hogy idén nem engednek a tervezett 200 milliárd forintból, Szijjártó Péter hangsúlyozta: a kormány és a miniszterelnök álláspontja is világos, és nincs ok ennek az álláspontnak a feladására. Mint mondta, a költségvetésnek szüksége van erre a bevételre. (A kormány már az idén 200 milliárd forintot akar beszedni banki különadóként a pénzintézeti szektor szereplőitől.)

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gyógyszerforgalmazási adókedvezmény bevallása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közalkalmazott nyugdíj

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink