hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fidesz: adócsökkentés lesz, de radikális csak jövőre

  • MTI

A kormányra kerülése esetére adócsökkentést ígérő Fidesz következetesen arra hivatkozik, hogy az adószabályok megváltoztatásának ütemezése, a csökkentés mértéke attól függ, mivel szembesülnek az átadás-átvételkor. A párt vezetőinek legfrissebb nyilatkozatai alapján az várható, hogy az adórendszer egészét érintő változás csak jövőre lesz, de egyes adótételek már idén módosulhatnak; a Fidesz egyszerűsítené az adórendszert és figyelembe venné a családi szempontokat.

Orbán Viktor Fidesz-elnök - aki egy novemberi interjúban egyszeri, nagy arányú, idei adócsökkentést ígért - egy múlt csütörtöki nyilatkozatában azt mondta, szeretné, ha már az idei évben adót lehetne csökkenteni, "ugyanis jelentős adócsökkentés nélkül nem indul be a gazdasági növekedés". Hozzátette, egyszerűsíteni szeretnék a jövedelemadó-rendszert és csökkenteni a vállalkozók adóterheit. Munka- és családbarát adórendszer létrehozását ígérte.
    
Orbán Viktor pártja konkrét vállalásairól március 10-én, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének fórumán elmondta: ha a Fidesz kormányra kerül, a vállalatok adóterheit négy, a lakosságét hat év alatt a régiós versenytársak szintjére csökkenti.    
   
Egy februári tévéinterjúban kiállt amellett, hogy nem lehet egykulcsos az adórendszer, több kategóriára van szükség és  az adórendszernek figyelembe kell vennie, hogy a megkeresett összegből hányan élnek. Ez alkalommal jelentette ki azt is, hogy létezik olyan gazdaságpolitika, amellyel elkerülhető a minimálbér megadóztatása.
   
Varga Mihály, a Fidesz alelnöke kedden, sajtótájékoztatóján azt mondta, lehetnek olyan kisebb adótételek, amelyek esetében már idén is lehet változtatni, rendszerszintű módosításra azonban csak jövőre lát esélyt az adók tekintetében. Mint mondta, a Fidesz adócsökkentésben gondolkodik, ez teremt majd ugyanis lehetőséget arra, hogy több munkahely legyen, az ütemezésére pontos választ azonban csak akkor lehet adni, ha megtörténik az átadás-átvétel, és kiderülnek esetleg olyan tételek, amelyeket korábban nem ismertek.
   
Tekintettel a munkanélküliek magas számára, már idén hozni kell olyan lépéseket, amelyek a munkahelyteremtés érdekében születnek: nemcsak gazdaságfejlesztési intézkedéseket kell hozni, nemcsak a bürokráciát kell csökkenteni, hanem módosítani kell az adótételeken is - mondta Varga Mihály.
   
Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a Magyar Televízióban közölte: a Fidesz arra készül, hogy ha kormányra kerül, még idén adót csökkent, az pedig "kellemetlen meglepetésként" érné, ha ezt nem tudná megtenni. Közölte, olyan típusú adórendszert szeretnének, amely két szempontot egyesít: "az adóban zajló regionális versenyt" - amely alacsony és viszonylag kevés kulcsú adórendszer felé mutat -, valamint a családi szempontokat. Szólt arról is, hogy szerintük az eljárási szabályok egyszerűsítése közvetve többletbevételt generál. Általánosságban az adórendszer kedvezőbb, egyszerűbb lesz - emelte ki.
   
Matolcsy György, az Orbán-kormány volt gazdasági minisztere a Hír TV-ben, múlt vasárnap azt mondta, év közben lehet már módosítani az adószabályokon, de az igazi nagy, radikális, a családi adózást középpontba helyező adócsökkentést jövő év január 1-jétől három év alatt tervezik végrehajtani. Ezt azzal indokolta, év közben vagyunk és bizonytalan az államháztartás helyzete; ez az év az egyszeri nagy adócsökkentés szempontjából "elúszott".

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyíltvégű lizing

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

A traszferár és az áfa kapcsolata

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Előleg áfarendezése

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink