hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elfogadott társasági- és jövedéki adótörvények

  • MTI

A kormány elfogadta, hogy évi 500 millió forintos adóalapig, a második félévben tehát 250 millió forintig 10 százalékos társasági adót kelljen fizetni és 50 literig lehet bárkinek gyümölcspárlatot készíteni anélkül, hogy jövedéki adót kellene fizetni utána. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kijelentette, hogy új megállapodás készül az IMF-fel.

 A kormány által meghozott pénzügyi konszolidációs döntéseknek köszönhetően Magyarország 2010-ben képes lesz tartani a 3,8 százalékos GDP arányos  államháztartási hiánycélt - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón. Hozzátette: a kormány a növekedés beindításához szükséges kérdésekről is döntött.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: szerdán a kormányfő által június elején bejelentett akcióterv 29 pontjából 16-nál határoztak a tervezett jogszabály-változtatásokról, ennek keretében 58 törvényi helyet kíván módosítani a kormány és az indítványokat péntek délig beterjeszti a parlamentnek.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: mivel az idei első öt hónap alapján már teljesült az egész évre várt államháztartási deficit 85 százaléka, a kormány legfontosabb intézkedésekként olyan döntéseket hozott, amelyek a pénzügyi konszolidációt szolgálják. Ezek nélkül az éves államháztartási deficit 5 százalék felett lett volna - emelte ki.

A kormány szerdai ülésén háromtagú  tárgyalódelegációnak adott megbízást, hogy a bankadóról a következő napokban megállapodásra jusson a bankszövetséggel: a bankoktól 120 milliárd forintot, a biztosítóktól 36 milliárdot, a pénzügyi szféra többi vállalkozásától további 30 milliárd forintot várnak - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Hozzátette: a nemzetgazdasági miniszter, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár lesz a delegáció tagja és Matolcsy György reményei szerint a napokban megszülethet a megállapodás. Elismételte: az elvonás mértéke brutális, de ez kell a 3,8 százalékos hiány teljesítéséhez.

"A bankok a mérlegfőösszeg, a biztosítók a nettó díjbevétel és a pénzügyi szektor többi szereplője is a nettó árbevétel típusú alapon fizeti majd a bankadót" - ismertette Matolcsy György. Megismételte: az évi 200 milliárd forintos adó "kőbevésett". A bankoknak céltartaléka szabadulhat fel a bajba jutott hitelesek megmentése miatt, ebből fizethetik a bankadó egy részét. A mérlegfőösszegnél először a 2009. évi mérleg lesz a kiinduló pont, a bankok és a pénzügyi vállalkozások 2010-ben és 2011-ben fizetik majd a különadót - mondta.

Bejelentette azt is: a devizaalapú hitelek mögé a jövőben nem lehet jelzálogjogot bejegyezni. Ez év augusztus 31-ig kidolgozzák a szeptember 31-december 31 között felálló nemzeti eszközkezelő társaság koncepcióját, amely egyéni kérelemre beváltja a devizahitelt forintra, illetve a tulajdonjogot bérleti jogra és megállapítja a bérleti díjat, amely fedezetet jelent a tőketörlesztésre és a kamatra.

A miniszter elmondta: a kormány elfogadta, hogy évi 500 millió forintos nyereségig, a második félévben tehát 250 millió forintig 10 százalékos társasági adót kelljen fizetni a vállalkozásoknak. Döntött a kormány 10 kisadó megszüntetéséről is, ebből hetet még az idén, hármat jövő év január elsejétől szüntetnek meg és elfogadták az adórendszeren kívüli kereset szabályait is.  Beruházásoknál a mai 51-gyel szemben 33 engedélyre lesz szükség - mondta.

Hozzátette: a versenyképesség javítása érdekében döntést hozott a kormány a Széchenyi kártya kiterjesztéséről: 50 millió forint lesz a beruházásokra fordítható hitelkeret, amelyhez a kormány 2 százalékos kamattámogatást ad. Hozzátette: a kormány arról is határozott, hogy a közszférában a havi kereset nem haladhatja meg a 2 millió forintot, és a költségvetési szektorban 98 százalékos rendkívüli személyi jövedelemadót vezetnek be a 60 napon túli végkielégítésekre. Simor András jegybankelnök fizetését illetően azt mondta: a lépésről és annak indokairól tájékoztatni fogják az EKB vezetőjét. Döntött a kormány a 120 milliárd forintos megtakarítási csomagról is: zárolnak költségvetési fejezeteket, dologi kiadásokat, autó- és eszközbeszerzést.

Matolcsy György kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a kormány  új, elővigyázatossági hitelmegállapodásra készül a Nemzetközi Valutaalappal. A nemzetgazdasági miniszter elmondta: az ország nem készül lehívni újabb hitelrészleteket a most érvényben lévő megállapodás alapján még fennmaradó részből, a mostani megállapodás október 3-án jár le. Megerősítette: az IMF delegációja jövő héten érkezik az Magyarországra a soron következő felülvizsgálatra. A kormány év végéig biztosítja a gázár kompenzációt - közölte Nagy Anna kormányszóvivő a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. Erre 11 milliárd forintos keretet biztosít a kabinet - tette hozzá.

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette: a kabinet arról döntött, hogy olyan értelmű törvényjavaslatot terjeszt majd a parlament elé, amely a családoknál végzett házi munkáért, idősek segítéséért kapott jövedelmet kivonja az adózás alól. "Ha valaki egy családnál házi munkát végez, gyermekgondozásban vesz részt, vagy idősek ellátását segíti, az ilyen jellegű munkát adórendszeren kívüli keresetnek nyilvánítja a kormány" - mondta a miniszter. Aláhúzta: ezeknél a munkáknál megszünteti a kormány a szjá-t, a tb-fizetési kötelezettséget, a munkaadó családnak csupán az lesz a dolga, hogy 1000 forintos egyszeri, havi/fő regisztrációs díjat fizessen be.


A miniszter azt is bejelentette, hogy előkészítik a 16 százalékos egykulcsos szja bevezetését, amelyet 2011. január elsején vezetnének be. A kormány a jövőben a jelentős összegű költségvetési pénzből gazdálkodó intézményekhez úgynevezett költségvetési felügyelőket is kiküldhet - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Ezeknek a felügyelőknek joguk lesz arra, hogy például a nagyobb kórházak, intézmények, vagy egyetemek számláit átnézzék, ellenőrizzék, és jogukban áll majd az is, hogy leállítsanak bizonyos beszerzéseket - emelte ki. Matolcsy György szerint a kormány így egyes esetekben akár 25 százalékos megtakarítást is elérhet. A miniszter közölte: a kabinet döntött az egyenes ági, vér szerinti leszármazottak esetében az örökösödési, ajándékozási illeték eltörléséről is.

Ötven literig otthon mindenki készíthet gyümölcspárlatot, ez után jövedéki adót nem kell fizetni - mondta Matolcsy György. Hozzáfűzte: ha 50 liter fölött készítenek gyümölcspárlatot, azután már természetesen jövedéki adót kell befizetni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adott kölcsön kamata

Nagy Norbert

adószakértő

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink