hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Béren kívüli juttatások: internet, kültag, üdülési csekk

  • adozona.hu

Kültagnak jár-e béren kívüli juttatás? Vissza lehet kérni az üdülési csekket a távozó munkavállalótól? Mit kell tudni az internetutalványról? Az olvasók kérdéseire az Adózóna cafeteria-szakértője, a Sodexo válaszol.

Férjemmel egy bt 100 százalékos üzletrészét vásároljuk meg.  Férjem beltagként, én kültagként. Kérdésem, hogy férjemnek, mint személyesen közreműködő tagnak van-e lehetősége kedvezményes adózással melegétel utalványt igényelnie? Én mint házastársa részesülhetek ilyen kedvezményben?

Személyesen közreműködő tag esetében van lehetőség a melegétel utalvány juttatására, azonban házastárs, vagy a kültag részére ez nem biztosított.

A cégtől távozó munkavállaló egy összegben kapta meg az évre esedékes üdülési csekkjeit. Ezt visszakérhetjük? Vagy a fizetésből kell levonni?

Azoknál a cégeknél, ahol cafeteria rendszer működik, ott szabályzat rendelkezik a jogosultságokról, ide értve a be- és kilépés esetét is. Általános piaci tapasztalat, hogy a korrekt elszámolás érdekében a kiadott juttatást az eltöltött idővel arányosan szokták elszámolni, és a fizetésből levonni. Amennyiben a cafeteria szabályzat nem rendelkezik erről, vagy a juttatást nem cafeteria rendszerben kapta a munkavállaló, akkor figyelembe kell venni a Munka Törvénykönyvét. Eszerint „a munkabérből való levonásnak csak jogszabály, végrehajtható határozat vagy a munkavállaló hozzájárulása alapján van helye; ettől érvényesen eltérni nem lehet”.

Szeretnénk a munkavállalóinknak internetutalványt adni. Kis cég vagyunk, 8 alkalmazottal. Mit kell erről tudni? Hogyan tudjuk kifizetni? Mekkora összegig adható?

Az internetutalvány, mint minden béren kívüli juttatás, munkavállalói jogviszonyhoz kötött. Az internet utalvány segítségével korlátlan összegben adó- és járulékmentesen támogathatja dolgozói otthoni internethasználatát. Az adómentesség biztosított a dolgozó által igénybe vett otthoni internet szolgáltatás díjának erejéig. (A Sodexo INTERNET utalvány például megrendelhető e-mail-ben, faxon, postai levélben, vagy az online megrendelő rendszerben.)

Munkavállalóink jelezték, hogy örülnének iskolakezdési támogatásnak. Eddig csak melegétel-utalványt kaptak. Ha mondjuk ilyet is adnánk nekik augusztusban, mire kell figyelnünk?

Az iskolakezdési támogatás utalvány a gyermekek beiskolázásához nyújt segítséget a szülők számára. Felhasználható ruházati termékek, taneszközök és tankönyvek vásárlására. Az utalvány 2010-ben kedvezményes adózás mellett juttatható akár a minimálbér 30 százalékáig, azaz 22.050 Ft/gyermek/szülő értékig. Az utalvány érvényességi ideje a törvény rendelkezéseinek megfelelően az iskolakezdést megelőző 60, és az azt követő 60 nap. (Ennek megfelelően a Sodexo például ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS utalvány kibocsátását az adott év májusában kezdi meg, és folyamatosan rendelhető.) Az utalványok július 1. és október 31. között érvényesek. További feltétel a szülő jogosultsága családi pótlékra. A munkáltatónak rendelkeznie kell a munkavállaló által aláírt nyilatkozatával, mely szerint a feltételeknek megfelelnek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfamentes szolgáltatásnyújtás EU-ba

Bunna Erika

adótanácsadó

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink