hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Többet fizet a munkáltató május 1-től

  • hvg.hu

Májustól akkor is jár a bérlet teljes ára, ha szabadságon voltunk vagy megbetegedtünk. De ahhoz, hogy kilométerpénzt kapjunk, nyilatkoznunk kell a bejelentett lakcímünkről és a tartózkodási helyünkről is.

Az új kormányrendelet értelmében a munkáltató a hétvégi hazautazással járó költségeket legfeljebb havonta 30 ezer forint értékben köteles megfizetni, a napi munkába járással kapcsolatos költségeknek pedig legalább 86 százalékát kell megtérítenie - mutat rá a Sodexo Pass utalványforgalmazó cég, hozzátéve: az új rendelettel lényegesen jobban járnak azok a munkavállalók, akiknek eddig a napi munkába járás költségeinek 80 százalékát állta a munkaadójuk. Arról nem beszélve, hogy májustól a munkáltató nem vonhatja le a leadott bérlet árából azokra a napokra eső  arányos részt, amikor ő szabadságon volt illetve keresőképtelensége miatt nem dolgozott.

Az új rendelettel lényegesen jobban járnak azok a munkavállalók, akiknek eddig a napi munkába járás költségeinek 80 százalékát állta a munkaadójuk. Arról nem beszélve, hogy májustól a munkáltató nem vonhatja le a leadott bérlet árából azokra a napokra eső  arányos részt, amikor ő szabadságon volt illetve keresőképtelensége miatt nem dolgozott.

A munkáltatónak szintén ettől a hónaptól az Szja. törvényben foglaltak szerinti költségtérítést kell fizetnie, ha a munkavállalója lakóhelye vagy tartózkodási helye, valamint a munkahelye között nincsen közösségi közlekedés, illetve munkarendje miatt azt csak hosszú várakozással tudná igénybe venni, illetve fogyatékossága (mozgáskorlátozottsága) miatt nem tudja a közösségi közlekedést igénybe venni. A hosszú várakozási idő – az új szabály szerint - az az időtartam, amely az út megtételéhez szükséges időt meghaladja.

A költségtérítés jelenleg 9 forintot  jelent kilométerenként annak a munkavállalónak, aki saját gépjárművét veszi igénybe a munkába járáshoz. Ebben az esetben az oda-vissza utat kell számolni, de csak a tényleges munkanapokat kell figyelembe venni. A munkavállaló - figyelmeztet Viszló László, a hvg.hu munkajogásza -  köteles a költségtérítés igényléséhez, azzal egyidőben nyilatkozni arról a munkáltatójának, hogy honnan jár dolgozni (lakóhelyéről vagy a tartózkodási helyéről). Azért, hogy a munkáltató ismerje a munkavállaló tartózkodási helyét, melynek ismeretében eldöntse, hogy egy hétvégi utazás hazautazásnak minősül-e vagy sem.

A főiskola után legalább fél évet kell dolgoznunk ahhoz, hogy kapjunk tgyást, de csak egyéves munkaviszony esetén igényelhet bárki gyedet. Mi változott még május 1-től? Ha kíváncsi a részletekre, kattintson a hvg.hu-ra.

HVG-Adózóna konferencia
Ha szeretne mégtöbbet tudni arról, májusban milyen foglalkoztatásal kapcsolatos szabályok változtak és tb-és járulék vonzatai vannak az új szabályoknak, jelentkezzen most a HVG Adózóna és a Saldo május 19-i konferenciájára itt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók eszközbeszerzése

Nagy Norbert

adószakértő

23HIPAK_A-NY-01. 9. pontja II. rész

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozás kettős könyvvitelben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink